Band visade brösten – då utrymdes lokalen

Spelning avbröts. Emelie Albertsson, Sandra Liscano, Kajsa Poidnak, Siri Pollak, Alicia Helgesson och Emma Wättring skulle spela på Adas krog på Herkulesgatan. Men nakna bröst på en annan medlem på scenen (ej med på bild) blev för mycket för krogen, som utrymde lokalen..
Foto: Robin Aron
Feministiska bandet Solanas Cuntz.
Foto: Robin Aron
Tumult uppstod. Polisen tillkallades till Adas krog efter att tumult uppstått när vakterna ville avhysa band och publik som tagit av sig på överkroppen. .
Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. En feministisk spelning på krogen Adas på lördagskvällen avbröts och lokalerna utrymdes efter att en bandmedlem och delar av publiken klätt av sig på överkroppen.

Stämningen blev upprörd när vakterna försökte få dem att ta på sig, och till slut tillkallades polisen.

- Snubbar kan ta av sig överallt och vi vill också ha den möjligheten utan att bli sexualiserade, säger Rosanna i punkbandet Solanas Cuntz.

Det skulle bli det feministiska bandet Pfemme Records releasefest. Men huvudakten hann inte gå på scenen på Adas krog på lördagskvällen, innan krogägarna hade fått nog.

En medlem i förbandet Solanas Cuntz, ett feministiskt punkband, tog av sig tröjan och stod med bar överkropp på scenen.

- Kvinnor tog av sig på överkroppen och visade brösten varvid en stor del av publiken tog efter och då kände ordningsvakterna att de skulle avbryta. Då uppstod tumult, man ville utrymma lokalen och tillkallade oss, säger Johan Ljung, biträdande vakthavande befäl för polisen i Västra Götaland.

Hätska diskussioner

Enligt flera personer som var på plats blev det hätska diskussioner när en vakt försökte få bandmedlemmen att ta på sig tröjan.

- Då ropade någon att alla skulle ta av sig sina tröjor. Både män och kvinnor tog av sig tröjorna, och då skrek vakterna att alla skulle ut, säger gästen Lisette Alfredsson.

Medlemmar i Pfemme Record och Solanas Cuntz anser att vakterna var aggressiva och hårdhänta, men hade i går kväll inte gjort någon polisanmälan. Enligt polisen har ordningsvakterna däremot anmält en misshandel, hot mot tjänsteman och ofredande.

- Jag vet inte hur det kommer utvecklas, det har varit så härjigt. Vi är kritiskt ställda till polisen, säger Rosanna Rönndahl, medlem i Solanas Cuntz, som hon beskriver som ett radikalt feministiskt band.

Hon säger att hennes vän i bandet tog av sig tröjan både för att det var varmt och som ett politiskt "statement".

- Folk började stötta oss och problematisera att män inte behöver ha tröja men brudar ska ha det. Det var det som det handlade om, säger Rosanna Rönndahl.

- Våra kroppar är redan så sexualiserade, vi ska få vara på lika villkor, snubbar kan ta av sig överallt och vi vill också ha den möjligheten utan att bli sexualiserade.

"Vi är öppna"

Men enligt krogägaren var det inte detta det handlade om.

- Absolut inte, vare sig en kille eller tjej eller hen tar av sig tröjan säger vi "kan du vara snäll att ta på dig tröjan". Först uppmanar vakterna dem, och lyssnar de inte får de lämna, säger han.

- Vi känner till de här banden. Hade vi haft några fördomar mot dem hade vi inte tagit hit dem. Vi är öppna för olika sexuella läggningar och uppfattningar, alla är välkomna.

Enligt krogägaren förbjuder alkohollagen bar överkropp, men det är polisen tveksam till.

- Det kan vara reglerat i serveringstillståndet, säger Johan Ljung.

Har vakterna rätt att kräva att de ska ta på sig kläderna?

- Ja, vakterna kan kräva det, krogägaren får avgöra vem som ska vara där av vilken anledning han vill, anser han att det beteendet inte är okej får han kasta ut vederbörande, och känner man sig diskriminerad får man anmäla i efterhand, säger Johan Ljung.