Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bältesspännet – som  kan bli ett mordvapen

– Alla sådana här, bälten som döljer en kniv, strypsnaror, knogjärn och andra gatustridsvapen – det finns en barnslig våldsromantik kring det där. Vissa tycker det är fräckt och spännande, säger Erik Nord, operativ chef vid polisen i Västra Götalan om vapnen.
I spännet ligget en svart, dold kniv som är enkel och snabb att få fram.
Erik Nord.
Foto: Henrik Jansson

Här är bältesspännet som lätt kan bli ett mordvapen.

I spännet ligget en svart, dold kniv som är enkel och snabb att få fram.

– Det finns en barnslig våldsromantik bakom de här gatustridsvapnen. Men de är mest till för att boosta någon med en liten personlighet, säger Erik Nord, operativ chef vid polisen i Västra Götaland.

Bälteskniven upptäcktes vid en rutinkontroll som polisen i Göteborg genomförde i maj. Bakom bältesspännet med transformers-emblem fanns en svart kniv som med enkelhet kan plockas fram och användas som ett vapen.

GT har tidigare skrivit om en kniv som är så smal att den kan gömmas i ett specialtillverkat kontokort. Och enligt polisen utvecklas hela tiden olika gatustridsvapen.

Erik Nord, operativ chef vid polisen i Västra Götaland känner till bältesspännet som med lätthet kan bli ett mordvapen.

– Alla sådana här, bälten som döljer en kniv, strypsnaror, knogjärn och andra gatustridsvapen – det finns en barnslig våldsromantik kring det där. Vissa tycker det är fräckt och spännande, säger han.

Ovanligt förekommande

Han menar att denna typ av vapen mer lockar människor som vill ha dem hemma för att titta på – inte i första hand traditionellt kriminella personer.

– Det som används på riktigt är framför allt olika former av stickknivar. Butterflys, fällknivar eller moraknivar för den delen. Vanligast tror jag är vanliga köksknivar, eftersom de finns i hemmet och många brott sker där, säger Erik Nord.

"Fräckt att ha"

Det finns vapen som tillverkas för att kunna smugglas ombord på flygplan och liknande. Men de är ofta gjorda av plast eller annat material än metall. Det här är något annat, och Erik Nord ser det inte som ett jättestort problem för polisen.

– Det är mer fräckt att ha det hemma och är inte så många som går ut och använder dem. Tidigare har vi vid tillfällen träffat på knogjärn hos höger- och vänsterextremister, men i huvudsak har den här typen av vapen sitt användningsområde hos någon som är betydligt mindre i själen än vad den är i kroppen.