Precis vid tolvslaget rasade balkongen – upp till 20 personer ska ha befunnit sig på balkongen vid olyckan. Foto: Robin AronPrecis vid tolvslaget rasade balkongen – upp till 20 personer ska ha befunnit sig på balkongen vid olyckan. Foto: Robin Aron
Precis vid tolvslaget rasade balkongen – upp till 20 personer ska ha befunnit sig på balkongen vid olyckan. Foto: Robin Aron
Jag såg räddningsmanskapet bära bort en person på bår, säger grannen Ingemar Åström.Jag såg räddningsmanskapet bära bort en person på bår, säger grannen Ingemar Åström.
Jag såg räddningsmanskapet bära bort en person på bår, säger grannen Ingemar Åström.
Foto: Robin AronFoto: Robin Aron
 Foto: Robin Aron
Foto: Robin AronFoto: Robin Aron
 Foto: Robin Aron

Balkong rasade – 20 personer inblandade

Publicerad

Precis vid tolvslaget förvandlades ungdomarnas nyårsfest till en mardröm.

Balkongen i villan rasade - och sju personer fördes till sjukhus.

– Vi gick ut för att öppna skumpan, då rasade balkongen och vi föll, säger en 21-årig festdeltagare.

Cirka 20 ungdomar stod på balkongen i 1,5-plansvillan i Mölnlycke utanför Göteborg. Då gav balkongen vika för trycket - och nyårsfirarna föll från 2-3 meters höjd.

– Det var precis vid tolvslaget. Vi gick ut för att se på fyrverkerierna och öppna skumpan, berättar en 21-åring som var med på nyårsfesten.

– Stolparna som fäster balkongen i huset lossnade. Vi föll ner, ett fall på 2-3 meter. 5-6 skadade personer fördes till sjukhus med ambulans.

– Folk är chockade. Men vi klarade oss bra med tanke på vad som kunde ha hänt. Vi hade kunnat klämmas fast eller ännu värre, säger han.

– Det hände precis på tolvslaget. Jag hoppas att ingen blivit allvarligt skadad, säger en granne.

Det nya året fick en skräckfylld start för festdeltagarna i villan i Mölnlycke, sydost om Göteborg.

Ingemar Åström bor granne med huset. Han såg när en av de skadade bars bort på bår.Foto: Robin Aron

Polisen och räddningstjänsten larmades klockan 00.02 och enligt polisen gav balkongen vika under trycket av ungefär 20 personer som stod på den.

Enligt polisen var balkongen tre meter ovanför marken när den rasade.

Sju personer har enligt polisen och Sahlgrenska sjukhuset förts till sjukhus.

Vid klockan 08.30 hade tre personer kunnat skrivas ut.

– Vi har fyra personer kvar. Samtliga räknas som lindrigt skadade, säger Robert Sjölund på pressjouren.

Flera personer ska bland annat ha klagat över ryggsmärtor.

– De trillade ner när balkongen rasade. Vi kommer att spärra av platsen för att se om det var ett konstruktionsfel på balkongen. En balkong ska ju inte bara släppa, säger Joakim Eskengren, yttre befäl vid polisen.

De har nu startat en polisutredning om vållande till personskada.

Helt raserad

Balkongen vek sig inåt och gav vika på den sida som vetter mot huset.

Den ska vara helt raserad.

Chockade ungdomar som var med på nyårsfesten i huset befinner sig just nu i närheten av olycksplatsen.

– Vi satt och tittade på tv. Plötsligt såg vi en massa blåljus. Då gick vi ut och tittade. Polisen har spärrat av, det är svårt att se exakt vad som hänt, säger grannen Ingemar Åström.

Han har sett en person bäras bort på bår.

– Jag såg räddningsmanskapet bära bort en person på bår. Det är flera ambulanser på plats. Och polis och brandkår, säger grannen Ingemar Åström.

– Det är våra närmaste grannar som har drabbats, de bor bara 20 meter från oss, i ett 1,5-planshus. Vi är oroliga för vad som kan ha hänt dem. Det var en massa ungdomar som stod på altanen.

Försöker reda ut vad som hänt

Personal från räddningstjänsten befinner sig också inne i huset.

– Vi försöker utreda vad som har hänt. Människorna här inne är väldigt chockade, säger Joakim Eskengren, yttre befäl vid polisen.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER