Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bakslaget: Så vill Norge stoppa handeln i Sverige

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Över en natt försvann nära 90 procent av gränsbutikernas omsättning och arbetslösheten i gränskommunerna sköt i höjden.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kent Hansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Strömstad.
Foto: Strömstad kommun
I Strömstad, den största svenska gränshandelskommunen, jobbade var fjärde löntagare inom gränshandeln under 2019.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Under pandemin har den norska dagligvaruhandeln ökat sin omsättning med 30 miljarder kronor, och nu höjs röster i Norge för att pengarna borde stanna inom landet även efter att gränsen mot Sverige öppnat igen. 

– Det kan bli ett problem, säger Kent Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Strömstad.

Samtidigt oroas han över en ökande polarisering mellan länderna, som vuxit fram i takt med virusets framfart.

När 2019 skulle summeras var det en själaglad Göran Lundgren, driftsansvarig på Grensemat, som ställde sig framför Ekots mikrofon.

– 2019 blev ett fantastiskt bra år, vi hade en omsättningsökning på cirka 120 miljoner, sa han.

Och Grensemat var inte de enda som hade anledning att jubla. Under året hade den norska gränshandeln omsatt 27,9 miljarder och sysselsatt 7 200 personer. I Strömstad, den största svenska gränshandelskommunen, jobbade var fjärde löntagare inom gränshandeln, och tillskottet till Sveriges statskassa landade på strax under sju miljarder. Det visar siffror som Svensk Handels analysföretag HUI tagit fram.

Sedan kom coronapandemin och gränsen till Norge stängdes.

Över en natt försvann nära 90 procent av gränsbutikernas omsättning och arbetslösheten i gränskommunerna sköt i höjden. ”Det slog fullständigt undan benen på livet i Strömstad”, som den socialdemokratiske kommunstyrelseordföranden Kent Hansson har uttryckt det. 

Nu skymtar ljuset i slutet av tunneln – Norges statsminister Erna Solberg öppnade för ett tag sedan upp för att fullvaccinerade norrmän kan få åka till Sverige igen redan i juni månad utan att sedan behöva sitta i karantän, och under fredagen blev det verklighet. 

Men samtidigt har både politiker och branschorganisationer i vårt västra grannland börjat argumentera för att gränshandeln måste minska.

Norges statsminister Erna Solberg har öppnat upp för att fullvaccinerade norrmän snart kan få åka till Sverige igen.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Kräver skattesänkningar

Under coronaåret har norrmännen spenderat sina pengar i hemlandet i stället för i Sverige, vilket har ökat den norska dagligvaruhandelns omsättning med 30 miljarder kronor. Det är pengar som många nu vill behålla i landet. 

– När gränsen öppnas igen visar undersökningar att nio av tio kommer att återuppta gränshandeln. Då måste norska politiker förstå att skatterna måste sänkas, har Petter Haas Brubakk, vd för branschorganisationen NHO Mat og Drikke, tidigare sagt till VG.

Och den norska staten har redan agerat. Strax innan årsskiftet sänktes alkoholskatten med tio procent, skatten på snus kapades med 25 procent och skatten på socker och choklad togs bort helt och hållet. 

– Jag tror inte att vi kan få bort all gränshandel, men vi kan sänka skatterna på gränshandelsvaror till svensk nivå, säger Fremskrittspartiets partiledare Sylvi Listhaug i en kommentar till VG. 

Sylvi Listhaug, partiledare för norska Fremskrittspartiets.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Sylvi Listhaug, partiledare för norska Fremskrittspartiets.
Foto: GORM KALLESTAD / AFP NTB SCANPIX

Kommunalrådet Kent Hansson (S) är medveten om diskussionen.

– Man har uppmärksammat storleken på gränshandeln och försöker vidta åtgärder för att få folk att handla i Norge i stället. Det kan bli ett problem. Inte i närtid men kanske på lång sikt, säger Hansson.

– Samtidigt står prisnivån i Norge i relation till lönenivåerna, och de har betydligt högre löner än oss. Att sänka priserna till svensk nivå är ingen lätt sak, tillägger han.

Oroas av växande nationalism 

Kent Hansson ser andra problem som mer överhängande. Främst är han bekymrad över hur beroende hans kommun har visat sig vara av gränshandeln. 

– Vårt näringsliv är alldeles för dominerat av handel och turism riktat mor den norska marknaden, och det gör oss oerhört sårbara. Det är inget att sticka under stol med att vi har gått på fälgarna under det senaste året, säger Hansson och fortsätter:

– Vi behöver bredda oss och det är ett omställningsarbete som vi har påbörja. Men det är inte gjort i en handvändning.

S-ledaren oroas också över en annan effekt av pandemin – det stundtals mycket hårda tonläget mellan brödrafolken.

– Polariseringen mellan våra länder har ökat, och det är oroande. Vi har många arbetspendlare som jobbar i Norge och som vittnar om att de blir dåligt behandlade. Det förekommer att svenskar inte får sitta vid samma bord som norrmännen, och man får otrevliga kommentarer hela tiden. Jag hör också historier från norrmän som får ta emot glåpord när de är i Sverige.

– Det är en nationalism som har växt fram som inte är sund. Jag är rädd för att den kan sitta i långt efter att gränsen har öppnats igen, säger Kent Hansson.

Kent Hansson (S) oroas över det han menar är en växande och osund nationalism i Norge och Sverige.
Foto: IMAGO/IBL

SE MER: Pendlaren inför karantänlättnaden

Svenske pedlaren: ”Det har varit väldigt krävande”