Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakslaget för våren – dröjer flera veckor

I februari utropades meteorologisk vår.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Men det känns inte riktigt som vår i Västsverige.Foto: JONAS TOBIN / JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN
Under tisdagen kom det snö på flera håll.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nyligen utropades meteorologisk vår på flera håll i Västsverige. 

Men våren har nu fått sig ett bakslag och det lär dröja flera veckor tills det faktiskt kommer att kännas som att våren har anlänt.

– Man får inte ropa hej ännu, vintern ligger fortfarande i bakhåll i mars, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm.

På flera områden i Västsverige uppmättes en meteorologisk vår i februari, det vill säga att man uppmätt plusgrader i mer än sju dagar i följd.

Västsvenskarna fick en försmak av våren med flera plusgrader och sol, men denna vecka startar betydligt deppigare vädermässigt. Och enligt metorologen får man ännu vänta på våren.

– Det är ett rejält bakslag vi upplever nu. Det lär bli några liknande bakslag tills våren faktiskt är här, säger Lasse Rydqvist.

 

LÄS MER: Glädjebeskedet: Nu är det vår i Göteborg 

 

Under tisdagen har det snöat på flera håll i Västsverige. Anledningen är kall luft från norr som tryckts söderut.

– I går hade vi mycket regn men det har bytts ut till snö eftersom temperaturerna fallit från i går, säger Lasse Rydqvist.

Fortsatt nederbörd

Meteorologen Lasse Rydqvist Foto: StormGeo/Pressbild

Under veckan fortsätter vädret att svänga. Till torsdagen förväntas det bli lite mildare men fortfarande blött med mycket regn. Även temperaturerna kommer svänga en del.

– Det blir minusgrader redan på tisdagskvällen. För att till onsdagen bli flera plusgrader och sedan minusgrader igen på slutet av veckan. Så det svänger rejält, säger Lasse Rydqvist.

Till fredagen passerar det ett nytt djupt lågtryck över Västsverige och norra Halland. 

Enligt meteorologen får man räkna att det kommer regna av och till under hela veckan. I samband med att regnet faller och att det blir minusgrader på kvällarna finns det risk för halka och ett besvärligt väder.

– Det kan bli väldigt halt på många vägar. Man ska absolut ta det lite försiktigt de närmaste dagarna, säger Lasse Rydqvist.

Våren dröjer

Det dröja således några veckor tills våren är här på riktigt. Även nästa vecka ser ut att gå i regnets tecken med lägre temperaturer.

– Vi är inne i en liten kallare period. Jag skulle tänka mig att även nästa vecka inte blir så vårlik och det lär dröja ett tag tills det svänger om. Det dröjer flera veckor, kanske till slutet på mars innan våren är här, säger Lasse Rydqvist.