Försvarsadvokaten Per E Samuelsson menade att åklagarsidan bör fundera på att lägga ner åtalet efter torsdagens dramatik i Vänersborgs tingsrätt. Foto: ROGER LÄRKFörsvarsadvokaten Per E Samuelsson menade att åklagarsidan bör fundera på att lägga ner åtalet efter torsdagens dramatik i Vänersborgs tingsrätt. Foto: ROGER LÄRK
Försvarsadvokaten Per E Samuelsson menade att åklagarsidan bör fundera på att lägga ner åtalet efter torsdagens dramatik i Vänersborgs tingsrätt. Foto: ROGER LÄRK
Rättegången mot de före detta cheferna på Saab innehåller fyra delar. Under torsdagen avslutades den andra av dem. Foto: ANNIKA AF KLERCKERRättegången mot de före detta cheferna på Saab innehåller fyra delar. Under torsdagen avslutades den andra av dem. Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Rättegången mot de före detta cheferna på Saab innehåller fyra delar. Under torsdagen avslutades den andra av dem. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Bakslaget – Saab-åklagarens trumfkort kom inte till rätten

Publicerad

Nyckelvittnet från Cypern dök aldrig upp.

Då förlorade åklagarsidan i Saab-rättegången sitt trumfkort.

– Det var givetvis en besvikelse. Det hade varit väldigt viktigt att få  fram de uppgifterna. Det är ett bakslag för bevisningen, säger chefsåklagare Olof Sahlgren till P4 Väst. 

Under onsdagen sa en av åklagarna att han kände sig hotad av den före detta Saab-ägaren Victor Muller.

Holmgången mellan åklagarna och Saab-chefernas försvarare fortsatte med en ny rond under torsdagen.

Och då fick försvaret in en fullträff genom att förhindra ett vittnesmål från en cypriotisk advokat. 

Polisen fick inte höras

Vd:n för bolaget på Cypern som åklagaren hävdar agerat bulvan vad gäller 30 miljoner kronor dök aldrig upp i Vänersborg.

Då ville åklagaren istället höra en cypriotisk polis som genomfört ett förhör med vd:n. Något försvaret motsatte sig. Ny kalabalik och ordväxling mellan parterna följde, men efter överläggning gick domstolen på försvarets linje.

– Det framstår som klart att vd:n är advokat. Det åberopade förhöret med  honom hade då endast kunna hållas om sekretessen hade hävts och vi kan inte se att utredningen visar att så har skett, sade lagmannen Stefan Nilsson, uppger P4 Väst.

"Lägg ner åtalet"

Ett rejält bakslag för åklagarsidan.

– Åklagaren borde nog fundera på att lägga ner åtalet, sa Per E Samuelsson, en av försvarssidans advokater.

 Chefsåklagaren Olof Sahlgren förnekar inte att man gått på ett rejält bakslag och att man nu får gå igenom bevisningen igen tills förhandlingarna återupptas i nästa vecka.

– Jag tycker de vittnesförhören som hölls före och efter lunch var  väldigt bra och att de visade att vissa av de saker vi har påstått var  korrekt. Vi ska sätta oss nu i helgen och analysera bevisläget, säger  han till P4 Väst.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER