Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakslagen bakom Preems vändning

Preems raffinaderi i Lysekil.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Preems tvärvändning om raffinaderiet i Lysekil har föregåtts av stora ekonomiska svårigheter för bolaget.

I våras sökte Preem om att få tillbaka och få uppskov på energi- och koldioxidskatter för miljardbelopp, men fick nej eftersom Skatteverket inte litade på att bolaget kommer att kunna betala tillbaka.

Det skriver Dagens Nyheter.

På måndagen meddelade oljebolaget Preem att man drar tillbaka sin ansökan om den kontroversiella utbyggnaden av oljeraffinaderiet i Lysekil.

Vd:n Magnus Heimburg uppger i ett pressmeddelande att det är ”ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet”.

Enligt en granskning Dagens Nyheter har bolaget sedan i våras allvarliga ekonomiska problem.

Lönsamheten har minskat under tre år, och coronaepidemin förvärrade läget, skriver DN.

Skatteverket har gett Preem anstånd med inbetalning av bland annat arbetsgivaravgifter och moms på 1,5 miljarder kronor för första kvartalet i år.

Fick nej av Skatteverket 

Preem ansökte också om att få tillbaka och få uppskov på totalt 2,27 miljarder för kronor energi- och koldioxidskatter, enligt DN. Preem hänvisade till att coronapandemin lett till sjunkande världsmarknadspriser på olja, men Skatteverket sade nej. 

Energi- och koldioxidskatter ingick inte i regeringens stödpaket till coronadrabbade företag, och vid en prövning mot de vanliga reglerna ansåg Skatteverket att riskerna för staten var för stora.

”Skatteverkets bedömning är att detta inte visar att ni kommer att ha medel att kunna återbetala skattebeloppet efter anståndstidens utgång”, skriver myndigheten i beslutet, som DN tagit del av.

”Det har spelat roll”

Dani Backteg, pressansvarig på Preem, bekräftar att coronapandemin slog hårt mot företaget, framför allt på grund av minskad efterfrågan på drivmedel till transporter.

– Transporter är kärnan i vår affär. Vi förstod hur mycket efterfrågan skulle minska på kort sikt. Vi tittade både på korttidspermitteringar och anstånd med skatter, säger han.

– Vi fick anstånd med ett flertal av de skatter vi frågade om. En del av det fick vi inte. De skatter som vi behövde betala har vi betalat, och de som vi kommer att behöva betala kommer vi också kunna betala.

De ekonomiska bekymren i coronapandemins kölvatten är en av flera faktorer som har påverkat Preems beslut att nu dra tillbaka sin ansökan om utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil.

– Det har spelat roll, absolut.