Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakslag för Skeppsbron – återremiss tvingades fram

De rödgrönrosa partierna och Demokraterna har tvingat fram en återremiss gällande planerna för området kring Skeppsbron i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Martin Wannholt, Demokraternas partiledare.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

De rödgrönrosa partierna och Demokraterna har tvingat fram en återremiss gällande planerna för Skeppsbron i Göteborg.

Nu kommer bland annat frågan gällande ett omdiskuterat parkeringsgarage, en del av projektet, behöva tas om. Till Socialdemokraternas och Alliansens stora förtret.

Staden står inför stora investeringar, där prioriteringar mellan projekt behöver göras. Garaget beräknas kosta 828 miljoner kronor att bygga, över en miljon kronor per plats. Trots den stora kostanden är de ekonomiska kalkylerna otydliga och skulle därför behöva förtydligas”, står det bland annat i yrkandet som lämnades in strax innan torsdagens kommunfullmäktigesammanträde drog i gång.

Beslutet, som klubbade igenom, blev möjligt genom att partierna – V, MP, Fi och D – fick med sig en tredjedel av fullmäktige.

Planerna har varit att det ska bli 700 parkeringsplatser i garaget som är en del av jätteprojektet.

Behovet av parkeringsplatser på Skeppsbron uppgår enligt den uppdaterade beräkningen till 350, parkeringsgaraget ska inrymma 700 platser. På vilket sätt påverkar den nya behovsberäkningen den ekonomiska kalkylen för garaget?” frågar sig partierna i yrkandet.

M kritiska: ”Fördröjning”

Man lyfter också coronapandemin och att parkeringsintäkterna ”sannolikt” kommer minska vilket i sin tur kan få effekter på Parkeringsbolagets ekonomi, enligt yrkandet.

I yrkandet kräver man att saken ska gå tillbaka till just Parkeringsbolaget styrelse ”för att inhämta en uppdaterad ekonomisk kalkyl, en riskbedömning och ett antal förtydliganden avseende kajgaraget”, vilket nu blir en realitet i och med beslutet.

Förlorarna blir Alliansen och Socialdemokraterna som nyligen kommit överens om de nya planernas utformning.

– Någon har räknat ut att enbart utredningarna av Skeppsbron redan har kostat runt 60 miljoner kronor. Den här återremissen kommer bara att resultera i ytterligare förlängning och fördröjning, sa Axel Josefson, M, under fullmäktige enligt DN.

Axel Josefson, M, är kommunstyrelsens ordförande.
Foto: NORA LOREK

Hela det nya området kring Skeppsbron ska stå klart runt 2027. Enligt den utredning som gjorts behövs en investering från Göteborgs stad på runt 860 miljoner för att uppfylla den detaljplan som antogs 2014. Utvecklingen har pågått sedan 2005.

Planen för Skeppsbron är att området ska bli göteborgarnas nya, centrala mötesplats vid älven. Det planeras för 450 nya bostäder, en park, kontor, butiker, restauranger och ett nytt kajstråk”, står det på Göteborg stads hemsida.