Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakade haschkaka – tvingades söka vård

Det unga paret i Dalsland fick för sig att bland hasch i kaksmeten – det slutade med att de tvingades larma ambulans.

Chokladkakan förvandlades till en drogcocktail och det unga paret tvingades själva larma ambulans.

Efter att ha blandat i hasch i sin kaksmet blev paret så dåliga att sjukvård var den enda utvägen – och de är inte ensamma om sitt misslyckade drogexperiment.

– Det här händer så gott som dagligen. Det är ofattbart, man vet inte vad man stoppar i sig eller effekten. Det belastar såväl sjukvården och ambulansen som rättsväsendet och polisen, säger Björ Blixter.

Det var mitt i natten när det dalsländska paret larmade ambulans på grund av upprepade kräkningar och fruktansvärt mående. Det visade sig att de några timmar tidigare bakat och ätit en drogspäckad chokladkaka – denna låg till grund för illamåendet.

Sammanlagt hade paret smulat i ett gram hasch i sin kaksmet och de båda fördes till Dalslands sjukhus för kontroll. Och paret är långt ifrån de enda som brukar droger och sedan självmant uppsöker sjukvård.

Många experimenterar

– Sådana här fall kommer in titt som tätt. Man sitter hemma och laborerar med preparat man inte förstår. Sen kommer kramper, hallucinationer eller kräkningar – eller så får man totalt spel och det leder till ett ambulansärende, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Han berättar att polisen i många fall är med och biträder ambulanspersonalen på grund av att den som mixtrat med drogerna kan vara väldigt aggressiv och våldsam till följd av de förbjudna preparaten.

– Rent generellt så förekommer det mycket experiment hemma, inte minst med de här drogerna via nätet där man inte vet överhuvudtaget vad det är. Man vet inte hur man ska dosera det, man vet inte effekten, man vet inte vad man håller på med.

Fara för omgivningen

Björ Blixter uppskattar det till att det sker ett fall om dagen där någon som drogat ner sig själv larmar om sjukvård, eller att någon i dess närhet larmar.

Misstänks dessa personer sen för brott?

– Ja, vi tar prover på dem, blod eller urin eller andra prover, för att följa upp det hela som ett ringa narkotikabrott för eget bruk.

Och Björ Blixter menar att brott av detta slag är en stor belastning, inte bara för polisen – utan för samhället i stort.

– Det är ofattbart, man vet inte vad man stoppar i sig eller effekten. Det belastar såväl sjukvården och ambulansen som rättsväsendet och polisen. Plus att de här människorna både kan skada sig själva och omgivningen när man inte har kontroll på vad man gör, säger han.