Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bajsande turister stör idyllen – Mia ryter ifrån

Mia Öster, 69, är ordförande för samhällsföreningen i Krokstrand och upprörd över bajssituationen.Foto: Privat / Privat

Turisterna bajsar fritt i skogsdungen bredvid badplatsen.

Nu larmar samhällsföreningen om bristen på toaletter. 

– Vad gör man om man är här och blir bajsnödig, säger Mia Öster, ordförande för samhällsföreningen i Krokstrand.

Byn Krokstrand har fått ett oväntat problem. Badremsan längs Idefjorden saknar toaletter och bajskorvar har hittats i skogsdungarna längs den fina badstranden, något P4 Väst var först med att rapportera om. 

– Vi tycker att det är så tråkigt att de här människorna måste gå upp och ”kacka” i buskarna. Det är ohygieniskt och äckligt, säger Mia Öster, ordförande för samhällsföreningen i Krokstrand.

”Vi kallar dem ofrivilliga turister”

Badstranden arrangerar simskola, simtävlingar och lockar många turister under sommaren. Turister som byn egentligen har något intresse av, berättar hon.

– Vi kallar dem ofrivilliga turister. Vi drar inte hit dem frivilligt men vi välkomnar de som kommer hit. Det är väldigt trevligt område som lockar många människor.

Men något som Krokstrand inte uppskattar är de bajskorvar turisterna lämnar efter sig. Bristen på toaletter längs stranden har skapat stora problem.

– Man har ju hittat skit. Vad gör man om man är här och blir bajsnödig? Då får man ju gå upp i buskarna och bajsa, säger Mia Öster.

Kommunala badplatser prioriteras högre

Samhällsföreningen har tillsammans med byns Folkets hus tillsammans klagat till kommunen vid flera tillfällen. Dock utan resultat. 

Krokstrands badplats har blivit mer och mer populär med fler och fler turister varje år, berättar Mia Öster.Foto: Privat / Privat

Svaret samhällsföreningen har fått är att kommunala badplatser prioriteras högre och Krokstrands strand fick stå utan toalett.

– Vi hyr in bajamajor när simtävlingen och simskolan pågår men det är så oerhört dyrt så det är inte hållbart i längden.

Ska lyftas politiskt längre fram

Men efter ytterligare påtryckningar från samhällsföreningen och Folkets hus ligger för tillfället ärendet hos kultur- och fritidsförvaltningen i Strömstads kommun. 

– Nästa steg är att vi driver detta som en föreningsfråga. Krokstrand driver både simskola och simtävling där så vi för först en dialog med dem om hur vi ska lösa det. Sedan lyfter vi det politiskt, säger Kurt Dahlberg, fritidschef.

Fakta om Krokstrand

Krokstrand är en ort i Skee socken i Strömstads kommun.

 

Orten har tidigare varit centrum för traktens stenindustri.

 

År 2015 beräknades folkmängden till 55 personer.

 

Källa: SCB