Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bagaren Marko stoppade tjuv: ”Försvarar bageriet”

Statistiken från förra året.
Marko Taipale upptäckte en inbrottstjuv i bageriet i Vårgårda och slog tillbaka.Foto: Privat

Tjuven gjorde inbrott i hans bageri.

Då tog Marko Taipale, 54, med sig hunden och pepparsprejen och överraskade inkräktaren.

– Jag ger mig fan inte. Det är mitt bageri och det försvarar jag, säger bagaren.

Marko Taipale driver Lindströms bageri i Vårgårda. Han bor själv ovanpå bageriet – och när han kollade ut på gården på tisdagskvällen såg han något, och framför allt någon, som inte skulle vara där.

– Det kliver ur en kille och börjar reka. Sedan går han tillbaka till bilen, och efter en stund går han ur bilen och tillbaka på gården. När jag upptäcker att han inte går tillbaka till bilen tar jag med mig hunden ner, och pepparsprej med pigment i fickan.

Marko Taipale driver Lindströms bageri i VårgårdaFoto: Privat

Klämde fast tjuven

Väl inne i bageriet började hunden skälla och rörelsedetektorerna att låta.

Och bakom en dörr stod tjuven.

– Jag klämde åt med foten mot dörren så att han inte kom loss, och med den andra dörren stöter jag till dörren. Jag skriker att ”jag kommer att spreja dig din jävel”. Då började han skrika ”sorry, sorry”. Han fick panik när han fick pepparsprej i ansiktet. Jag körde hela tuben, säger Marko, som också berättat om händelsen för P4 Sjuhärad.

Han berättar att tjuven fick rosa färg i hela ansiktet – men att denne lyckades fly och dra i väg med växelkassan.

Flydde med växelkassan

Men man lyckades ta registreringsnumret på flyktbilen och under onsdagsmorgonen var polisen i plats i bageriet för att säkra spår. Marko Taipale säger att det var först i efterhand som han blivit lite skärrad.

– Det kom en olustkänsla när jag stod och jobbade i natt, men jag tror att jag jobbat bort det nu. Men nu känns det bättre, säger han.

Polisen bekräftar händelseförloppet.

– Gärningsmannen avvek ganska fort efter att ha konfronterats, men han fick med sig växelkassan. Därför rubricerar vi det här ärendet som stöld, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst.