Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Badleksaker orsak till många larm i sommar

”Det blir sällan ett allvarligt läge, för personerna befinner sig ofta i land,” säger Mats Ryde, på Svenska sjöräddningssällskapet.
Foto: SSRS
Sjöräddningen åker på alla larm som kommer in, men kontaktuppgifter på till exempel
Foto: MAJA SUSLIN
Det är oftast inget allvarligt som har hänt, men om det skulle komma ett larm om en fördriven badleksak samtidigt som man vet att det är en person i vattnet i närheten, kommer man tvingas att välja vart till exempel helikoptern ska åka, menar Joanna Paraïso.
Foto: JENS CHRISTIAN
Sjöräddningen uppmanar badsugna att hålla koll på sina badleksaker.
Foto: Anders Good / IBL

Att uppblåsbara badleksaker kan sätta i gång en stor räddningsaktion är det nog inte många som tänker på. 

Men driver leksaken ut i vattnet kan den göra just det. Sjöfartsverket får dagligen larm som visar sig vara en leksak. 

– Det värsta som kan hända är om vi får två larm i närheten av varandra samtidigt, säger Joanna Paraïso, räddningsledare på Sjöfartsverket. 

Uppblåsbara vattenleksaker är till för att ha roligt med. Men om de inte hålls koll på kan de slösa räddningsresurser.

Joanna Paraïso, räddningsledare på Sjöfartsverket, säger att det är ett återkommande problem. 

– I dag har det inte kommit något, men i går var det nog tre eller fyra larm. Jag minns klart en enhörning och en flamingo, säger hon. 

Även om det är roligt i efterhand, när allt har gått bra, kan de drivande leksakerna skapa problem. 

– Vi måste alltid ta beslut om aktion. Misstänker vi att det kan ha varit en person på måste vi agera och då startar vi räddningstjänst som får åka ut och lokalisera, säger Joanna Paraïso. 

Hon säger att om det inte är ägarna till leksaken som själva har larmat är det ett näst intill omöjligt uppdrag att leta reda på dem för att höra så att ingen person saknas. 

– Det är väldigt svårt att hitta ägarna om det inte finns kontaktuppgifter skrivna på leksaken. 

”Sällan allvarligt”

Sjöräddningssällskapet i Göteborg får också de åka ut på larm som visar sig vara förrymda leksaker. 

– Vi får ju larm på allt möjligt, också uppblåsbara leksaker som bara drivit i väg. Det blir sällan ett allvarligt läge, för personerna befinner sig ofta i land, säger Mats Ryde på kommunikationsavdelningen för Svenska sjöräddningssällskapet i Göteborg. 

– Det drar mycket resurser, eftersom vi ser det som en tom farkost på havet och kan misstänka att det har hänt något. Det har varit några stycken nu i år. 

Larmen har varit tillräckligt många för att SSRS ska ha tagit fram en dekal på vilken man kan skriva sina kontaktuppgifter och sätta på badleksaker och mindre gummibåtar.

– Det gör att om vi åker ut på ett sådant larm så kan vi snabbt ringa någon och se om det är ett allvarligt alarm eller om den bara drivit i väg, säger Mats Ryde. 

Joanna Paraïso säger att i de allra flesta fall där hon har varit med har det inte varit någon fara. 

– Det kanske var folk på den när inringaren såg den, men de kan ha simmat i land och så har leksaken fortsatt att driva ut, säger hon. 

Kontaktuppgifter viktigt

Räddningstjänst kommer alltid att rycka ut när larm kommer. Men Joanna Paraïso säger att den dagen som det kommer två larm i närheten av varandra ser hon inte fram emot. 

– Det värsta som skulle kunna hända är att vi har ett sök där någon har setts driva i väg på en leksak, samtidigt som vi får ett annat larm i närheten där vi vet att det ligger personer i vattnet. Har man en helikopter då och tvingas prioritera vilket som är viktigast... 

Som badare och ägare av en uppblåsbar leksak kan man med enkla medel underlätta för räddningstjänsten.

– Nummer ett, tappa den inte. Nummer två, ha kontaktuppgifter på den. Om man vet om att man tappar den och speciellt om man ser en insats med flyg eller helikopter, hör av dig till oss så kan vi konstatera att det är er leksak som syns, säger Joanna Paraïso. 

Mats Ryde förklarar att larmkedjan går från SOS Alarm till Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg. De i sin tur larmar ut till exempel SSRS om det är ett sjöräddningslarm. 

– Skulle man ha tappat något är det bäst att höra av sig till Sjö- och flygräddningscentralen. De är spindeln i nätet och kan avblåsa larm om ägaren är säker. Det är en mycket bra idé, säger Mats Ryde.