Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Badgäst hittade vrak från 1500-talet på Skrea strand

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: Staffan von Arbin/Bohusläns museum / TT NYHETSBYRÅN

En badgäst upptäckte av en slump ett fartygsvrak cirka 20 meter ut från strandkanten vid Skrea strand i Falkenberg, enligt radio P4 Halland.

Länsstyrelsen kontaktades och en marinarkeolog undersökte fyndet – men vad som hände med skeppet innan det blev ett vrak är ett mysterium.

Det ska ha varit ett 15 till 20 meter långt skepp, byggt med virke som ska ha huggits i Nederländerna någon gång under åren 1521–1536. Det säger Jenny Nord, antikvarie på länsstyrelsen i Halland, till P4.

– Vi skickade dit en marinarkeolog som besiktigade det här vraket och tog prover, och det har då visat sig att det här är ett skepp från 1500-talet. Eller rättare sagt, virket som skeppet är byggt av är hugget någon gång mellan 1521 och 1536 i Holland.

Under Nederländernas stormaktstid färdades många fartyg från landet längs det då danska Halland under arbetet med att bygga upp Göteborg. Några av fartygen förliste och att vraket plötsligt blivit synligt förklaras med att sanden på havsbotten ständigt förflyttar sig.

– Förra året fanns det här kanske en halvmeter under sanden, i år har det kommit fram och det kan försvinna till nästa år, säger Jenny Nord till P4 Halland.

Men vad som lett till att skeppet blev till ett vrak på botten utanför Falkenberg är ännu ett mysterium.

– Det är ju inte konstigt att ett holländskt fartyg någon gång på 15- eller 1600-talet är längs kusterna här, sen undrar man ju vad som har hänt, om det har strandat eller kapsejsat.

UR ARKIVET: Dykaren undersökte ”Ghost ships”

Carl Douglas, dykare och historiker, är aktuell med nya boken fotoboken Ghost ships.