Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Badförbudet kan försvinna – nytt bad föreslås i Göta älv

Göta älv.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Stadsledningskontoret i Göteborg har lagt fram ett förslag på en temporär badplats i Sannegårdshamnen.Foto: Hector Junelind

I dag råder det badförbud i Göta älv – men det kan komma att ändras.

Stadsledningskontoret i Göteborg har lagt fram ett förslag på en temporär badplats i älven, skriver Dagens Nyheter.

Det råder sedan flera decennier tillbaka badförbud i Göta älv. I dag riskerar man även böter om man tar sig ett dopp i älven, enligt den lokala ordningsstadgans 16:e paragraf.

Anledningen till förbudet är de tunga fordonen som trafikerar älven, och de stora skeppsvarven som opererar i älven. När man tidigare har utrett vattenkvaliteten så har det visat att det inte är möjligt att bada på älvens södra sida.

Men förutsättningarna för bad är bättre vid Sannegårdshamnen, och enligt förslaget från Stadsledningskontoret är det där man ämnar bygga en temporär badplats.

– Under en varm och vacker sommar som i fjol bedömer vi att man kunde ha badat där 70-75 procent av tiden, men under en sämre sommar klart mindre tid. Det här behöver utvärderas innan kommunen tar beslut om större åtgärder, säger utredaren Jörgen Hermansson till Dagens Nyheter.

Verklighet först 2022

Enligt förslaget vill man bygga en tillfällig anläggning först och sedan efter några år vill man utvärdera badplatsen. Tanken är en inhägnad med flytbryggor på 30 gånger 30 meter, och skulle provperioden visa sig lyckad kan det även tillkomma en barnbassäng och ett hopptorn.

Förslaget kommer att behandlas av kommunstyrelsen den 23 oktober – men en temporär badplats ser i sådana fall ut att bli verklighet först 2022.

– Men vi bedömer att det ska kunna öppnas inför badsäsongen år 2022 om politiken säger ja, säger en av badutredarna, Jörgen Hermansson, till DN.

Således kan göteborgarna inte avnjuta den nya badplatsen när staden firar 400 år 2021.

Men om allt går enligt plan så kommer man kunna hålla till godo med fyra saltvattenpooler vid Frihamnen. Saltvattenpoolerna är tänkta att invigas den 4 juni 2021, på 400-årsdagen.