Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Baddräktskungen säljer Fröken Sverige: ”Trump hotade mig”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Panos vill nu sälja vidare varumärket Fröken Sverige.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

När baddräktskungen Panos Papadopoulos köpte varumärket Fröken Sverige 2005 ville han förändra och modernisera tävlingen.

Men planerna gick om intet – på grund av Donald Trump.

– Trump och hans team hotade mig med rättegång och enorma skadestånd, säger Papadopoulos, som nu vill sälja vidare varumärket. 

År 2005 köpte Panos Papadopoulos varumärket Fröken Sverige och bestämde sig för att föra skönhetstävlingen i ny och modernare riktning.

Ironiskt nog ville baddräktskungen bland annat ta bort baddräktsmomentet från tävlingen.

– Man kan inte ställa någon i bikini framför miljoner tittare och ställa frågor om politik och samhällsfrågor. Det är förnedrande. Fröken Sverige ska vara en bra förebild för unga tjejer, och jag ville ha skärpta och intelligenta kvinnor som kandidater, säger Panos.

Panos Papadopoulos startade Panos Emporio i Mölndal.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Panos Papadopoulos, grundare av baddräktsföretaget Panos Emporio, köpte varumärket Fröken Sverige 2005.
Foto: JULIA DANSARIE

Hotades med rättegång – av Donald Trump

Vid tiden för Panos övertagande skickades vinnaren av Fröken Sverige som representant till Miss Universe i USA. Den internationella skönhetstävlingen delägdes då av Donald Trump, och enligt Panos Papadopoulos uppskattade han inte moderniseringsplanerna.

– Trump och hans team hotade mig med rättegång och enorma skadestånd. Det kom ett stort kuvert med över hundra sidor i där de förklarade vad som väntade om jag ändrade konceptet, säger Panos och fortsätter:

– De skulle stämma mig för avtalsbrott. Det hade kunnat kosta mig hur mycket som helst.

Donald Trump och Melania Knauss (då hans fästmö) 2004. På den tiden var Trump var delägare i Miss Universe.
Foto: PATRICK PRATHER / AP MISS UNIVERSE L.P., LLLP

Panos bestämde sig för att inte gå i klinch, riskerna var för stora, men förklarade samtidigt att Fröken Sverige inte skulle delta i Miss Universe så länge formatet låg fast. Men det har inte hindrat svenska skönhetsmissar från att delta i tävlingen.

– Jag förbjöd Miss Universe att använda ordet Miss Sweden, som jag äger rättigheterna till. Men det har kringgått det genom att säga Miss Universe of Sweden i stället.

Susanna Gustavsson vann Fröken Sverige 1991.
Foto: LEHTIKUVA / LEHTIKUVA PRESSENS BILD,

Har förlorat miljonbelopp

Fröken Sverige, som inte har anordnats sedan 2009, har inte varit någon bra affär för Panos Papadopoulos. Han har förlorat miljontals kronor, berättar han, och nu har han bestämt sig för att sälja varumärket vidare.

– Jag var för tidigt ute när jag försökte genomföra mina förändringar – det jag ville göra ansågs för präktigt. Men nu känns det som att tiden är mogen för att min och många andras dröm ska kunna förverkligas. Jag kommer inte att få tillbaka mina pengar, men det är inte heller det viktiga, hävdar Panos Papadopoulos.


Fröken Sverige

Fröken Sverige var en årlig nationell skönhetstävling i Sverige som arrangerades mellan 1949 och 2009.

Tävlingen grundades av tidningen Vecko-Revyn, som var arrangör fram till slutet av 1990-talet. 

Under 1990-talet arrangerades tävlingarna i samarbete med TV4.

Då Emma Hamberg och Niklas Sessler blev chefredaktörer på Vecko-Revyn såldes tävlingen till MTG, vilket medförde att TV3 kom att sända den under ett par år. 

2005 uteblev tävlingen och samma år köptes varumärket av baddräktsdesignern och företagaren Panos Papadopoulos, ägare av Panos Emporio AB, som arrangerade en ny tävling med start 2006.

Sedan 2009 har tävling inte arrangerats. 

SE FLER NYHETER: Tidigare Fröken Sverige driver cancerklinik för alla

Eva Dubin funderade över vården i USA när hon själv fick cancer