Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Baddarna är tillbaka – hundratals stod i kö

Nuförtiden tillverkas Baddaren bara vid speciella tillfällen. Foto: Pressbild
Gun och Bengt Ahlkvist har ingenting emot att köa i timmar för att få sina Baddare. Foto: Lovisa Waldeck

Göteborgs kex fyller 130 år och firar med att låta den populära Baddaren göra comeback, lagom till jul.

Hundratals personer köade utanför fabriken i Kungälv under fredagen.

– Förra gången köade jag i tre timmar, det var värt det, säger Bengt Ahlkvist,75, som står i kö i år igen.

Chokladskapelsen "Baddaren" slutade tillverkas av Göteborgs kexfabrik år 2006 men godsakens popularitet har trots det inte klingat av. 

Nuförtiden tillverkas Baddaren bara vid speciella tillfällen, och då är kön alltid lång. I år firar fabriken 130 år med att producera Baddare. Under fredagsmorgonen stod hundratals personer i kö när fabriken öppnade portarna. 

En av dem var Lennart Höggren, 72 från Tjuvkil, men uppvuxen i Kungälv. Han säger att han tycker att Baddare är "helt okej" och att han gärna äter två eller tre stycken om han får tillfälle. 

– Det är ett billigt alternativ och det har blivit tradition i det. Man ska ha det. Förra gången de tillverkade Baddare så sålde de för kanske fyra miljoner. Det var köer, det var helt enormt, kön gick jättelångt ner på gatan, säger han. 

Lennart Höggren tycker att Baddarna är en tradition som är billig. Foto: Lovisa Waldeck

En tradition för många

Ett skånskt par som numera bor i Kungälv står också i kön. De berättar att dottern ringer och påminner dem varje gång Baddarna ska släppas. De köper både till sig själva och till henne. 

– Smaken är speciell, den finns ingen annanstans. Förra gången stod jag här i tre timmar och väntade, det är värt det, säger Bengt Ahlkvist, 75. 

Hans fru håller med honom och menar att Baddarna även är praktiska. 

– Det är så bra att man kan frysa in dem. Vi gillar Baddare, även om det är för mäktigt om man äter för mycket, säger Gun Ahlkvist, 76. 

Kexfabriken i Kungälv grundades 1888 och den 13 december samma år provbakades de första kexen, berättar Göteborgs Kex i ett pressmeddelande.

Baddaren är gjord av två kexbottnar med chokladfyllning emellan, därtill ett vitt skum med arrakssmak och alltihop täcks med ett chokladöverdrag. 

– Det är resurskrävande att baka Baddare och därför bakas de sällan. Men det är många som efterfrågar dem. Det är en lokal produkt omgärdad av mycket nostalgi, har Ulrika Sten, kommunikationschef på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, tidigare sagt i GT.

Hundratals personer stod i kö när Baddarna gjorde comeback. Foto: Lovisa Waldeck