Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Båda fick cancer – nu lever Emma, 28, för Hannas skull

Emma Skoglund med sin syster Hanna som gick bort för mindre än en månad sedan.
Foto: PRIVAT
Sorgen efter systerns död är för stor för att rymmas i ord och meningar.
Foto: PRIVAT

Emma Skoglund, 28, känner sig som en halv människa. 

För mindre än en månad sedan tog cancern hennes älskade syster Hannas liv. 

Själv lider Emma av en obotlig hjärntumör. 

Men vid sorgens avlägsna horisont har hon en dröm – om att till våren delta i Göteborgsvarvet. 

– Så länge jag lever vill jag leva för Hanna. 

Emma Skoglund har haft cancer i sex år. Hösten 2015 stod det klart att hennes storasyster Hanna hade bröstcancer. Den spred sig i kroppen och den 20 februari i år gick Hanna bort, 29 år gammal. 

Sorgen är för stor för att rymmas i ord och meningar. Emma Skoglund har förlorat en del av sig själv som hon aldrig tidigare tvingats leva utan. 

– Det är så mycket som aldrig blir av nu som jag hade sett fram emot. Hanna skulle ha blivit en fantastisk mamma, hon hade så mycket framför sig. Jag kommer att bära henne med mig så länge jag lever. 

Emma Skoglund drabbades som 22-åring av en hjärntumör. Sedan fick hon även bröstcancer.
Foto: PRIVAT

”Blev inte tagen på allvar”

Systrarna hittade olika strategier för att leva med cancern, berättar Emma. Hanna var ständigt i nuet med sina nära och kära, inte många förstod hur sjuk hon var. Emma å andra sidan har från dag ett varit öppen om sin sjukdom. Hon skriver om cancern på sin blogg och har berättat om den i flera intervjuer. Målet; att belysa unga vuxna cancersjukas situation. Att ge röst till en grupp som hon menar ständigt faller mellan vårdens stolar. 

– Hanna var ytterligare en ung person som inte blev tagen på allvar i sin sjukdom. Många unga vuxna får höra att deras sjukdom är stress, att dom är bakis, att deras bröst är knöliga för att de precis har haft mens. Svensk sjukvård är fantastisk när man väl får vård, men innan man får vård, där har vi problem och där finns det väldigt mycket att göra, säger Emma Skoglund. 

Emma har genomgått behandling med strålning och cellgifter samt opererats flera gånger.
Foto: PRIVAT

Vägrar låta cancern pausa drömmarna

Nästa vecka ska Hanna begravas. Strax därefter genomgår Emma sin tredje hjärnoperation. Cancertumören, som var stor som ett ägg när den upptäcktes, har börjat växa igen. Hon vet inte hur kroppen kommer att reagera på operationen. Och visst känner Emma en oro för hur allt kommer att bli. Men hon tvingar sig själv att våga rikta blicken bortom ingreppet. 

– Om jag inte har mål och drömmar kan jag lika gärna lägga mig ner och skita i allt. Jag planerar mitt liv precis som vanligt. Det är väldigt viktigt för mig. 

Den 19 maj springer tusentals människor Göteborgsvarvet och Emmas mål har varit att vara en av alla dessa. Hon vill delta för att samla in pengar till organisationen Ung Cancer, vars syfte är att hjälpa unga vuxna cancerberörda. Emma Skoglund vet inte om hon kommer att vara i skick för att vara med. Men hon har inte gett upp hoppet. 

– Det blir nog svårt att ta sig runt om jag sitter i rullstol. Men oavsett ska jag vara på plats och heja på dom andra. Jag kan inte avboka hela livet bara för att jag har cancer. Det vägrar jag att göra.