Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bad förbjuds efter kommunens fynd

OBS, genrebild.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Alingsås kommun förbjuder bad i sjön Anten tills vidare.

Anledningen är att kommunens prover visat på höga halter av tarmbakterien E. coli och intestinala enterokocker.

Alingsås kommun gick ut med informationen visa sin hemsida vid 17-tiden på söndagskvällen.

Kommunen skriver:

De senaste proverna på Antens badvatten visade på höga halter av E. coli och Intestinala Enterokocker. Därför är allt bad i Anten tills vidare förbjudet. Har du badat nyligen är det ingen fara om du inte råkat svälja vatten. Vi återkommer med ny information när vi tagit nya prover i början av nästa vecka.”

Det är inte första gången som tarmbakterierna upptäcks i svenska sjöar. Tvärtom är det ett återkommande fenomen, även om antalet drabbade badplatser varierar från sommar till sommar.

Inlägget.Foto: SKÄRMDUMP

Inte första gången

I juli förra sommaren hittades bakterierna vid två badplatser i Västverige, för att ta ett exempel. Den gången handlade det om Tranemo och Ulricehamn.

Enlig reglerna måste alla EU-bad i Sverige kontrolleras och skickas på analys tre, fyra gånger per säsong. Havs- och vattenmyndigheten får sedan resultaten av mätningarna. 

Sjön Anten ligger nordväst om Alingsås. Sjöns medeldjup är 16,5 meter och maxdjupet ligger på 36 meter. Den är 18 km² stor.