Mamma Sabine tillsammans med en tidigare unge – den nya har hon inte börjat visa upp än. Foto: Borås DjurparkMamma Sabine tillsammans med en tidigare unge – den nya har hon inte börjat visa upp än. Foto: Borås Djurpark
Mamma Sabine tillsammans med en tidigare unge – den nya har hon inte börjat visa upp än.  Foto: Borås Djurpark
Fyra gepardvalpar finns också att beskåda i djurparken. Foto: Borås DjurparkFyra gepardvalpar finns också att beskåda i djurparken. Foto: Borås Djurpark
Fyra gepardvalpar finns också att beskåda i djurparken.  Foto: Borås Djurpark
Strutskycklingarna kläcktes 30 maj. Foto: Borås DjurparkStrutskycklingarna kläcktes 30 maj. Foto: Borås Djurpark
Strutskycklingarna kläcktes 30 maj.  Foto: Borås Djurpark

Babyboom i djurparken – nu finns en ny minsting

Publicerad

I konkurens med geparder och strutsar har en ny liten gynnare tagit hem titeln yngst på Borås djurpark. 

Det är en liten orangutangunge som sett dagens ljus i helgen – den sjätte i ordningen för mamma Sabine. 

– Vi upptäckte det efter frukost i lördags, säger djurskötaren Pia Marxen. 

Strutsar, geparder, kaninungar, en elefantkalv. Ja, listan på nytillskott på Borås djurpark under de senaste månaderna kan göras lång. 

Och nu i helgen föddes ännu en minsting när orangutangen Sabine levererade unge nummer sex på lördagsmorgonen. 

– Hon är en riktig supermamma och har ju fem ungar sedan innan men det är alltid kul när det kommer nytillskott, säger Pia Marxen, djurskötare i aphuset. 

Hon berättar att den nya flockmedlemmen ännu inte visats upp så pass mycket att djurskötarna vet om det är en hane eller en hona, men att det kommit en ny familjemedlem är helt klart. 

Föddes efter frukosten

– Aporna fick sin frukost och då var allt lugnt men sen noterade vi att det var lite livads stämning i Aphuset, och orangutanger brukar vara ganska lugna, då hade det skett, säger Pia Marxen. 

Men den lille apungen är alltså i gott sällskap om man ser till jämngamla djurvänner. på långfredagen föddes elefantkalven Chindi, som förvisso hade en tuff första tid i livet men som nu lever livet ute på Savannen i djurparken. 

Elefantkalven har flyttat ut på savannen. Foto: Jörgen Jarnberger/Borås Djurpark

Dessutom fick geparderna tillökning i manlig form gånger fyra i april och även strutsarna har blivit fler genom två kycklingar som kläcktes 30 maj.  

Namn på S eller B

Men nu är det aporna i fokus. 

– Vi är så klart fantastiskt glada för den nya ungen och säkra på att det kommer gå bra. Både mamma Sabine och pappa Bako har varit på djurparken i 27 år och fått flera ungar ihop. Den lilla har sällskap av två storasystrar som bor kvar här i parken, säger Pia. 

Det lilla byltet väger just nu runt 1,5 kilo och mamma Sabine håller sin nyfödda nära sig för att skydda den. Först senare, när hon börjar visa upp sin sistfödde, kan djurskötarna ta reda på vilket kön det handlar om. Och då kan den också få sitt namn. 

– Vi har hittills döpt honorna till namn på S efter Sabine och hannarna till namn på B efter Bako, men man vet aldrig. Vi får se vad det blir när vi vet vad det är, säger hon. 

Relaterade ämnen
Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER