Baby misshandlades av sina egna föräldrar

Publicerad

OSLO. Den bara några veckor gamla bebisen misstänks ha utsatts för våld från sina egna föräldrar. Flickan fick livshotande skador och kämpade länge för sitt liv.

Nu ska läget vara stabilt.

– Men hon kommer att få bestående skador, säger Beate Brinch Sand som håller i utredningen på polisen i Oslo.

I början av januari sökte ett föräldrapar från Norge vård för sin dotter som bara var några veckor gammal. Flickan hade så allvarliga skador att hon fick vårdas på intensivvårdsavdelningen på Ullevål universitetssjukhus i Oslo.

– Hon var länge i livsfara. Vi trodde att hon skulle dö när hon var fyra veckor gammal. Men hon har överlevt. Nu har hon inte längre livshotande skador, men hon kommer att få bestående skador, säger Beate Brinch Sand, polisinspektören som håller i utredningen på polisen i Oslo.

Hon har fått cerebral pares och enligt norska Dagbladet ska hon ha förlorat synen.

– Hon är kvar på sjukhuset men hon kommer snart bli utskriven. Barnevernet har övertagit omsorgen av henne, säger Beate Brinch Sand.

Barnevernet motsvarar svensk socialtjänst.

Föräldrarna häktade

När föräldrarna kom in med sin dotter till sjukhuset reagerade personalen på grund av skadorna. De larmade därför polisen.

Föräldrarna, en mamma i 20-årsåldern och pappan i 30-årsåldern, sitter häktade sedan tre veckor tillbaka, misstänkta för misshandeln av sin egen dotter. Häktningstiden går ut i början av februari.

– Det pågår en utredning, säger Beate Brinch Sand.

Man förhör både de misstänkta föräldrarna och människor i deras närhet såsom släktingar och vänner.

Föräldrarna nekar till brott. Enligt Dagbladet ska mamman först ha sagt att hon hade armbågat sin dotter, men hon ändrade sedan sin version.

– Mamman har ändrat sin version. Men det betyder inte att hon erkänner, har hennes advokat sagt till norska Aftenposten.

Orolig för dottern

– Min klient erkänner inte det han anklagas för. Det är naturligtvis mycket tungt för han är mycket orolig för sin dotter, säger försvararen Julie Ringvik Bennin Dagbladet.

Polisen tror dock inte på föräldrarnas förklaringar i och med att det rörde sig om så allvarliga skador. Polisen säger till Dagbladet att den bara några veckor gamla flickan utsatts för "massivt våld".

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER