Allmogelammen Roy och Roger som bor i Helena Hanssons kök.Allmogelammen Roy och Roger som bor i Helena Hanssons kök.
Allmogelammen Roy och Roger som bor i Helena Hanssons kök.
Efter att de flyttat in i köket har de små ulliga ungarna börjat med blöja. Foto: PRIVATEfter att de flyttat in i köket har de små ulliga ungarna börjat med blöja. Foto: PRIVAT
Efter att de flyttat in i köket har de små ulliga ungarna börjat med blöja.  Foto: PRIVAT
De små lammen behöver mycket mat och matas mellan fyra och sex gånger per dag. Foto: PRIVATDe små lammen behöver mycket mat och matas mellan fyra och sex gånger per dag. Foto: PRIVAT
De små lammen behöver mycket mat och matas mellan fyra och sex gånger per dag.  Foto: PRIVAT

Bäääbisarna Roy och Roger bor i ett kök

Publicerad

I ett kök i Dingle bor Roy och Roger, två små allmogelamm, efter att deras tackmamma blev sjuk och behövde avlivas när de bara var en dag gamla.

Nu bor de i stället inomhus – och har blivit blöjbarn.

– Det fungerar bra, men de är ju inte konstruerade som vi människor, säger jordbrukaren Helena Hansson som tar hand om de små lammen.

Roy och Roger har en dröm, ett hopp, ett liv – men ingen mack tillsammans.

Nej, så går inte originalversionen av låten som Galenskaparna spelade in. Men i ett kök i Dingle bor de två små lammen med samma namn sedan ungefär en vecka tillbaka, något P4 Väst var först att berätta om.

– Jag har en väninna som är en väldigt duktig med sina får, men hon hade inte själv möjlighet att föda upp de här flasklammen, säger jordbrukaren Helena Hansson som nu tar hand om lammen.

Efter att Roy och Roger fötts blev tackan blev så pass sjuk att hon var tvungen att avlivas när de vara var en dag gamla. De små ulliga ungarna behöver mycket mat.

– Du ska ge dem mat fyra till sex gånger om dagen så man får stiga upp även nattetid, säger hon.

Bär blöjor

För tillfället bor de små lammen i Helenas kök och bräker när hon kommer in i eller lämnar rummet.

– Det från början var det tänkt att de skulle få landa och sen skulle vi göra ordning en ordentlig plats i fårhuset. Men vår egen tacka ska lamma och för att ge henne lugn och ro, tills hon har lammat klart så bor de inomhus.

Och för att det ska gå att ha de små lammen inomhus så behöver de ha på sig blöjor - något som fungerar bra enligt Helena.

– Det fungerar bra, men de är ju inte konstruerade som vi människor utan. Handjur bär ju sin snopp på undersidan av magen, man får ju se till att man trär blöjan över snoppen på dem, då är det inga problem, säger hon.

Nej, Roy och Roger har ingen mack tillsammans – men ett kök. Och visst är det gött att leva.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER