Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förslaget: Josefson tar över M i Göteborg

Axel Josefson föreslås bli Jonas Ransgårds efterträdare som M:s gruppledare i Göteborg.
Foto: JESPER ORRBECK
Jonas Ransgård slutar som gruppledare för Moderaterna. Han ställer inte upp som kandidat för omval.
Foto: NORA LOREK

Axel Josefson, 47, föreslås väljas till ny gruppledare för Moderaterna i Göteborg efter Jonas Ransgård.

Hampus Magnusson, 34, nomineras till vice gruppledare.

– Efter en valmotgång är det viktigt att vi som parti får en nystart och fokuserar framåt. Vi vill göra dem till ett starkt team, säger valberedningens ordförande Anders Sundberg.

På måndag beslutas vem som ska ta över efter Jonas Ransgård som ledare för Moderaterna i Göteborg. Då väljer Moderaternas nya fullmäktigegrupp hans efterträdare.

Jonas Ransgård meddelade på onsdagen att han inte ställer upp för omval.


LÄS MER: Göteborgsmoderaterna splittrade om Ransgård


– Jag bedömer att någon annan har större förutsättningar att fullgöra uppdraget som gruppledare framöver, förklarade han då i ett pressmeddelande.

På torsdagsförmiddagen presenterade valberedningen sitt förslag på kandidat. 

Föreslår Axel Josefson

Valberedningen förordar att Axel Josefson, ordförande för Moderaterna i Göteborg, väljs till gruppledare.

– Efter en valmotgång är det viktigt att vi som parti får en nystart och fokuserar framåt. En enig valberedning bedömer att Axel Josefson och Hampus Magnusson tillsammans har goda förutsättningar att genomföra det arbetet och stärka partiet. Nu jobbar vi för ett maktskifte tillsammans med Alliansen i Göteborg, säger valberedningens ordförande Anders Sundberg.

Kommunalrådet Hampus Magnusson, 34 har tidigare pekats ut som tänkbar efterträdare till Ransgård. 

Hampus Magnusson föreslås väljas till vice gruppledare för Moderaterna i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Magnusson nomineras till vice gruppledare

Samtidigt som Axel Josefson föreslås som ny M-ledare i Göteborg nomineras Magnusson till vice gruppledare.

– Vi har haft två starka krafter under valrörelsen, det är framför allt Axel Josefson och Hampus Magnusson. Vi vill stärka partiet genom att göra dem till ett starkt team som leder kommunfullmäktigegruppen framåt i sitt arbete, säger Anders Sundberg och fortsätter.

– De kompletterar varandra med expertis inom olika områden. Bredden gör att vi får en stark nystart. Axel har sysslat mycket med stadsbyggnation och Hampus har haft sina specialområden, inte minst inom migration och integration.

”Jättekul att jobba med Hampus”

Axel Josefson säger själv att han är hedrad över att ha nominerats av en enig valberedning.

– Det känns roligt att ta tag i arbetsuppgifterna och det ska bli jättekul att jobba med Hampus. Kortsiktigt handlar det om att få till ett maktskifte i Göteborg och säkra ett stabilt styre av komminen. Långsiktigt ska vi bygga upp förtroendet för Moderaterna, jobba med politikutvecking och prata med göteborgarna, förklarar han.


LÄS MER: Jonas Ransgårds besked: Slutar efter M:s valfiasko


Axel Josefson har suttit i kommunfullmäktige sedan 2010 och är i dag bland annat 2:e vice ordförande i trafiknämnden, ledamot i byggnadsnämnden och biträdande kommunalråd i kommunstyrelsen. Han är också ledamot i Göteborgsregionens kommunalförbund.

Valberedningen som tagit fram förslaget har bestått av de tillträdande fullmäktigeledamöterna Anders Sundberg, Nina Miskovsky och Toni Orsulic. 

Först senare i höst kommer val till kommunstyrelsen, gruppledare för kommunstyrelsen, kommunalråd och biträdande kommunalråd att ske meddelar Moderaterna.