Hobbyfotografen Axel Hagström hade turen under onsdagskvällen när han var ute. Fick se sitt livs första norrsken. Foto: Axel HagströmHobbyfotografen Axel Hagström hade turen under onsdagskvällen när han var ute. Fick se sitt livs första norrsken. Foto: Axel Hagström
Hobbyfotografen Axel Hagström hade turen under onsdagskvällen när han var ute. Fick se sitt livs första norrsken. Foto: Axel Hagström
"Jag hade ingen aning om norrskenet utan jag skulle bara ta kvällsbilder", säger den stolte fotografen. Foto: Privat"Jag hade ingen aning om norrskenet utan jag skulle bara ta kvällsbilder", säger den stolte fotografen. Foto: Privat

"Jag hade ingen aning om norrskenet utan jag skulle bara ta kvällsbilder", säger den stolte fotografen.

 Foto: Privat

Axel fångade vackra ljusfenomenet på bild

Publicerad

På onsdagskvällen fick Axel Hagström uppleva sitt livs första norrsken.

Det hände så långt söderut som i Lysekil.

– Jag hade ingen aning om norrskenet utan jag skulle bara ta kvällsbilder, säger den stolte fotografen.

Hobbyfotograf Axel Hagström bor inne i centrala Lysekil. Han älskar att fotografera och då företrädesvis fåglar. Men han gillar också att ta effektfulla kvällsbilder.

Det var därför han tog med sig sin kamera, av märket Canon 5D Mark III, ut under onsdagskvällen för att plåta Lysekil i vinter- och kvällsskrud.

– Jag var ute strax före klockan sju på kvällen, säger han. Jag hade ingen aning om norrskenet utan jag skulle ta kvällsbilder hade jag tänkt mig.

Inte helt ovanligt

När han stod där och fokuserade kameran mot sina motiv såg han något grönt i hörnet på bilden och då förstod han att det var norrsken. Han hade aldrig tidigare sett något men förstod genast vad det var.

– Jag stod kvar en stund under tiden det gick pågick men sedan blev det mindre och mindre, säger han. Sen försvann det helt och hållet efter en stund.

Det är inte helt ovanligt att norrsken uppträder så långt söderut som i Lysekil. Norrsken kan ibland synas i södra Sverige, men bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland.

– Det har redan förekommit några gånger denna vinter, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm. Jag tror man har kunnat se det i hela landet. Det har att göra med en del utbrott vid den här typen av väder med kalluft med hög aktivitet av elektroner som far in i den övre atmosfären. I år har det varit många tillfällen man har kunnat se det på mörka platser.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER