Lova och pudelflickan Awa är oskiljaktiga och tillbringar mycket tid tillsammans. Awa har hjälpt sin lillmatte att hantera sina problem bättre. Foto: PrivatLova och pudelflickan Awa är oskiljaktiga och tillbringar mycket tid tillsammans. Awa har hjälpt sin lillmatte att hantera sina problem bättre. Foto: Privat
Lova och pudelflickan Awa är oskiljaktiga och tillbringar mycket tid tillsammans. Awa har hjälpt sin lillmatte att hantera sina problem bättre. Foto: Privat
Treåriga dvärgpudeln är Sverige första certifierade kompishund. Foto: PrivatTreåriga dvärgpudeln är Sverige första certifierade kompishund. Foto: Privat
Treåriga dvärgpudeln är Sverige första certifierade kompishund. Foto: Privat

Awa förändrade livet för autistiska Lova, 11

Publicerad

Dvärgpudeln Awa, 3, förändrade livet för familjen Lernberg i Kållered utanför Göteborg.

Awa har nämligen blivit autistiska Lovas bästa kompis och gör att lillmatte kan fungera bättre i vardagen.

– Nu behöver vi inte sitta hos henne i tre timmar när hon ska sova, säger mamma Pernilla.

Lova var åtta år när det konstaterades att hon lider av autism. Åren fram tills dess hade varit mycket jobbiga och hela familjens vardag präglades av Lovas diagnos. Lova ville inte sova, fick raseriutbrott och stängde in sig själv och familjen blev mer och mer isolerad.

Nu ser det annorlunda ut efter att Awa har varit hos familjen i tre år till våren, hon var nio månader när hon kom.

Hur kom ni på att skaffa en hund till Lova?

– Vi var ju lite desperata för det fungerade ju inte i skolan, säger mamma Pernilla Lernberg. Lova var ju bara i skolan två timmar per dag.

Familjen kände att man var tvungen att göra något och pappa Anders är van att söka runt på nätet och han hittade en sida på nätet som handlade om hundar som kan hjälpa personer med den här typen av problem.

Sover med Lova

– Han tog kontakt med Carin Sandersnäs som har Assistanshundskolan och på den vägen blev det, säger Pernilla. Nu är lilla Awa en kompishund och hon är certifierad som Sveriges första!

Nu för tiden sover Lova med Awa vid sin sida och Pernilla och Anders slipper sitta i tre timmar varje kväll för att hon skall somna. Lova sover dessutom hela nätterna.

– Nu behöver vi inte vara där och det är jätteskönt, säger Pernilla.

Lova älskar sin hund och de är väldigt bra kompisar. När Lova kommer från skolan går hon genast ut med Awa på en promenad. De är tillsammans hela eftermiddagen och kvällen.

– Det skapar en rutin för henne i och med att hon vet att hon måste gå ut med Awa när hon kommer hem, säger Pernilla. Och hon måste leka.

Kan vara i skolan

Ett bevis på att det fungerar för Lova är att hon nu kan vara hela dagar i skolan till skillnad mot tidigare när hon kanske bara var där ett par dagar i veckan. Nu händer det bara någon gång då och då att hon inte vill gå till skolan.

Nu när snön ligger och Lova är ute i snön och leker, är givetvis Awa med och busar, ibland tillsammans kompisar.

– Har hon med sig hunden kan hon prata med andra människor, säger Pernilla. Det gjorde hon inte innan. Det blir mer fokus på hunden och inte på henne.

Familjen ville ha en stor och rejäl hund men fick ge sig.

– En dvärgpudel var ju en kärringhund, tyckte vi. Och vi skulle inte ha en svart hund, det skulle inte vara en pudel och det skulle inte vara en tik.

Fungerar bättre

Men Lova föll för Awa, som Carin Sandersnäs presenterade för dem, och hon grät när det första besöket var över.

– Efter ett par timmar ringde vi och bestämde oss för Awa och två dagar senare hade vi hunden hemma, säger Pernilla. Och allt har gått bra sedan dess.

Awa är alltså inte bara en familjemedlem utan en kompishund som gör att Lova fungerar bättre.

– Det som är synd är att en kompishund inte är så erkänd och vi skulle behöva Awa mer i kontakt med sjukvården och tandläkare men det får man ju inte, säger Pernilla. Ledarhundar har man ju en annan syn på.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER