Avvisas med misshandlande föräldrar

Publicerad
Barnen är fosterhemsplacerade för att deras föräldrar slagit dem. Ändå ska de avvisas med sina föräldrar till Azerbajdzjan.
Syskonparet fick stryk inför ögonen på personal från socialtjänsten och behandlingshemmet i Kungälv där den asylsökande familjen bodde. Socialtjänsten såg till så att barnen, en tvååring och en fyraåring, fick komma till en fosterfamilj.
Men trots att föräldrarna inte anses lämpliga att ta hand om sina barn har familjen ett avvisningsbeslut hängande över sig, skriver Göteborgs-Posten.

Polisanmälde inte

Gränspolisen i Göteborg är de som ska sköta avvisningen. Men de kände inte till att barnen blivit slagna. Orsaken är att ingen i personalen, vare sig på behandlingshemmet eller vid socialtjänsten, hade anmält saken till polisen. Chefen för gränspolisen tycker det är anmärkningsvärt att det inte har gjorts.
- Vi har precis fått det här ärendet, men det datum som var aktuellt för hemresa är det inte längre, säger Lars Skoglund, chef för gränspolisen i Göteborg, till GP.
Det är möjligt att ge ett tidsbegränsat uppehållstillstånd till en person som behöver hjälp enligt lagen om vård av unga, LVU.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER