Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avvisar nytt försök att bygga linbanan

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
För ett år sedan stoppade politikerna i trafiknämnden i Göteborg planerna på en linbana mellan Järntorget och Lindholmen. Kostnaderna drog i väg för mycket. Från 1,6 miljarder till 4 miljarder.
Foto: THOMAS HARRYSSON / VÄSTTRAFIK

En hittills hemlig näringslivsgrupp vill bygga den linbanan över Göta älv som stoppades av politikerna på grund av allt för höga kostnader.

Men än så länge verkar konsortiet gå bet.

Efter en presentation av projektet gav kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, M, tummen ner, skriver Dagens Nyheter.

När det hemliga konsortiet kontaktade Göteborgs stad för att erbjuda sig bygga och finansiera den omtalade linbanan mellan Hisingen och Göteborgs fastland, stoppades byggnadsnämnden från att avbryta detaljplanerna.

Näringslivsgruppen ville presentera sitt koncept för kommunstyrelsen, som gick med på att ta del av förslaget.

Detta skedde på onsdagen då kommunstyrelsens arbetsutskott höll ett digitalt möte med konsortiets talesperson Michael Olsson, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen var kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, M, inte imponerad. Han avvisar initiativet:

”Inget bra svar på ekonomiska sidan”

– Det var bra att vi kunde träffa dem. Men det jag kunde notera från mötet är att de säger sig kunna halvera kostnaden för linbanan. Jag tycker inte att de har kunnat påvisa det och ge tillräckligt bra svar på den ekonomiska sidan, säger Josefson till DN.

Samtidigt är Daniel Bernmar, V, som också sitter i arbetsutskottet, positiv till förslaget och säger till tidningen:

– Ekonomiskt handlar det heller inte om mycket pengar. Runt 100 miljoner om året är ingen hög summa för en förbindelse över älven, särskilt inte i relation till att andra alternativ knappast blir billigare eller bättre. Så i grunden handlar det mest om politisk vilja.

Se även:
Här lyser okänt ljussken upp himlen i Västsverige

Film fångade händelsen i Västsverige