Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslutande reparationerna av Älvsborgsbron inleds

Arbetet kommer pågå från 16 april fram till 29 augusti
Foto: MARIA STEéN / MARIA STEéN GT/EXPRESSEN
Det är tredje och sista gången sedan 2019 som bron stängs av för underhållsarbetet.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

För tredje och sista gången är det dags för de omfattade reparationer och underhåll av Älvsborgsbron. 

I helgen är det dags och då får pendlare räkna med längre restider. 

– Vi ser en aning mindre trafik på bron, säger trafikkoordinator Johan Hallberg till GP

Varje år sedan 2019 har Älvsborgsbron delvis stängts av för omfattande reparationer. Nu är det dags igen. Arbetet inleds i helgen, den 16 april och kommer pågå dygnet runt fram till 29 augusti. 

Asfalten ska plockas bort och ett nytt skyddande tätskikt ska läggas ovanpå betongen. Tidigare år har reparationen genomförts på gång- och cykelbanor och yttre körfält – men i år är det dags för de innersta körfälten samt att mitträcket på bron ska ersättas av en mer rejäl mittbalk. 

Slut på reparationer

Under arbetets gång kommer trafiken att påverkas, främst under rusningstid och eftersom det även pågår arbeten i Götatunneln varnar Trafikverket för ”kraftig trafikpåverkan”. 

Det innebär att restiderna kommer bli längre. Men Johan Hallberg, trafikkoordinator på Trafikverket, säger till GP att trafiksituationen skulle blivit ännu mer ansträngd om det inte varit för coronapandemin. 

– Kanske en av de få fördelarna med pandemin. Det är en trafikdämpning i hela systemet skulle jag säga. Vi ser en aning mindre trafik på bron jämfört med hur det tidigare varit. Vi ser inte riktigt samma trängsel och samma restidsförlängningar, säger han till GP. 

Efter sommarens arbete är det i princip slut på åtgärder som påverkar framkomligheten på bron – men underhållsarbetet kommer fortsätta, bland annat med betongreparationer på brons undersida och målning av stålkonstruktioner.