Theo Papaioannou har polisanmälts av en privatperson – för bestickning. Då skyller han på Johan Nyhus. "Det är omdömeslöst av honom att göra en sandlådegrej av detta", säger han till GT. Foto: Robin AronTheo Papaioannou har polisanmälts av en privatperson – för bestickning. Då skyller han på Johan Nyhus. "Det är omdömeslöst av honom att göra en sandlådegrej av detta", säger han till GT. Foto: Robin Aron
Theo Papaioannou har polisanmälts av en privatperson – för bestickning. Då skyller han på Johan Nyhus. "Det är omdömeslöst av honom att göra en sandlådegrej av detta", säger han till GT. Foto: Robin Aron
Även Martin Wannholt (M) har polisanmälts, för mutbrott. Foto: Jonas TobinÄven Martin Wannholt (M) har polisanmälts, för mutbrott. Foto: Jonas Tobin
Även Martin Wannholt (M) har polisanmälts, för mutbrott. Foto: Jonas Tobin
Efter att Johan Nyhus polisanmälts sa han till GT att någon även borde anmäla Theo Papaioannou efter kuppen tillsammans med Martin Wannholt. "Jag tycker att man ska anmäla det som hände i kommunfullmäktige förra gången. Att Vägvalet köpte Martin Wannholt." Foto: Anders YlanderEfter att Johan Nyhus polisanmälts sa han till GT att någon även borde anmäla Theo Papaioannou efter kuppen tillsammans med Martin Wannholt. "Jag tycker att man ska anmäla det som hände i kommunfullmäktige förra gången. Att Vägvalet köpte Martin Wannholt." Foto: Anders Ylander
Efter att Johan Nyhus polisanmälts sa han till GT att någon även borde anmäla Theo Papaioannou efter kuppen tillsammans med Martin Wannholt. "Jag tycker att man ska anmäla det som hände i kommunfullmäktige förra gången. Att Vägvalet köpte Martin Wannholt." Foto: Anders Ylander

Avslöjar: Papaioannou och Wannholt anmäls

Publicerad

Först blev S-pampen Johan Nyhus polisanmäld av advokaten Hans-Elof Olsson och polisen.

Nu kan GT avslöja att även Theo Papaioannou (Vv) och Martin Wannholt (M) blivit polisanmälda av en privatperson – för givande av muta och mutbrott.

– Jag tycker det är fruktansvärt omdömeslöst av Johan Nyhus att gå ut och uppmana till att anmäla mig, säger Theo Papaioannou.

I dag kunde GT avslöja att Johan Nyhus polisanmäls – inte bara av advokaten Hans Elof Olsson – utan även av polisen. Detta på grund av att han erbjöd Theo Papaioannou en tjänst i överförmyndarnämnden, i motprestation att Vägvalets partiledare skulle rösta för den rödgröna budgeten i Göteborg.

När GT konfronterade S-pampen efter polisanmälan, sa han att någon även borde anmäla Theo Papaioannou efter kuppen tillsammans med Martin Wannholt.

– Jag tycker att man ska anmäla det som hände i kommunfullmäktige förra gången. Att Vägvalet köpte Martin Wannholt, sa Johan Nyhus i GT-tv och syftade på Papaioannous och Wannholts kupp.

Papaioannou och Wannholt anmäls

– Martin Wannholt fick en kommunalrådspost som han tjänade lika mycket på, sa Nyhus också och menade att han inte kommer att anmäla någon.

– Men jag kan uppmana andra att göra det.

Och nu har både Papaioannou och Wannholt anmälts av en privatperson – Papaioannou för givande av muta och Wannholt för att ha tagit emot muta. Theo Papaioannou säger då så här till GT:

– Jag tycker det är fruktansvärt omdömeslöst av Johan Nyhus att gå ut och uppmana till att anmäla mig. Han blandar äpplen och päron här, det som vi har gjort finns stöd för i kommunlagen, man besätter alltid kommunstyrelser, vi har en politisk agenda. Vi har gjort allting by the book.

"Ser det som desperation"

Theo Papaioannou inte speciellt orolig över anmälan.

– Helt plötsligt försöker Nyhus göra det till att det jag och Martin Wannholt gjort är en bestickning. Jag är inte speciellt bekymrad över polisanmälan.

Theo Papaioannou kallar Johan Nyhus uppmaning att anmäla för "sandlådenivå".

– Nyhus uppmanade allmänheten flera gånger att polisanmäla mig. Det är omdömeslöst av honom att göra en sandlådegrej av detta. Jag har inte polisanmält någon, jag har bara lyft fram hur det går till ur ett moralist och etiskt perspektiv. Det är skillnad på att erbjuda en tjänst som handlar om att köpa sig en majoritet utan att vi får gehör för vår politik, säger Papaioannou till GT.

Men har du gjort något fel?

– Nej. Det har jag inte. Vi får se vad polisen gör för bedömning, men jag är som sagt inte bekymrad. Jag ser det som desperation från Johan Nyhus sida att han vill polisanmäla eftersom han själv blev polisanmäld.

GT söker Johan Nyhus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER