Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avslöjar: Göteborg city airport lägger ner

Under tisdagen meddelades att Göteborg city airport lägger ner sin verksamhet för tung flygtrafik vilket innefattar passagerartrafik.
Foto: Jan Wiriden
Vid ett möte med flygplatsens personal på tisdagsförmiddagen fick de information om att de inom kort kommer tvingas söka andra arbeten.
Foto: Jonas Tobin

GÖTEBORG. GT kan i dag avslöja att Göteborg city airport lägger ner.

Nyheten presenterades för de 89 anställda på ett personalmöte på tisdagen.

– Jag har inget jobb kvar för att flygplatsen ska läggas ner i sin nuvarande form, säger en flygplatsanställd till GT.

Swedavia, som äger Göteborg city airport i Säve på Hisingen, tillsammans med Göteborgs stad och Volvo höll vid 13.30 presskonferens på flygplatsen – där nedläggningsbeskedet bekräftades.

Enligt anställda på flygplatsen som GT haft kontakt med informerades personalen under tisdagförmiddagen om att de inom kort är arbetslösa. Flygplatsen på Hisingen läggs ner.

Tunga trafiken drabbas

Svensk pilotutbildning har sin verksamhet på Säve flyplats. De fick ett mejl vid 13.00-tiden om att tung flygtrafik kommer att upphöra på Göteborg city airport.

– Det stod att man tagit ett beslut att stoppa den tunga luftfarten på Säve. Vår utbildning ska dock inte påverkas av beslutet, säger Roland Winsell, verksamhetsansvarig på pilotutbildningen.

Den 28 november 2014 stoppades alla tyngre flygplan, passagerarplan från Ryanair, Wizz Air, Sparrow och Gotlandsflyg på Säve flygplats, Göteborg city airport. Detta på grund av oroväckande mätvärden när taxibanans bärighet mättes under hösten – varpå flygplatsledningen inte vågade låta tunga plan landa. Denna lösning var tänkt att vara provisorisk, fram till slutet av januari 2015 när Ryanair med flera skulle återvända till Göteborg city airport – men så blir nu alltså inte fallet.

Besked vid personalmöte

Reparationen av taxibanan på Göteborg city airport skulle kosta en smärre förmögenhet – så ägarnas vilja att sälja flygplatsen har gått i stöpet. Vid ett möte med flygplatsens personal på tisdagsförmiddagen fick de information om att de inom kort kommer tvingas söka andra arbeten.

– De hade personalmöte och då fick de beskedet att det kostar för mycket och att det inte är värt de investeringar som måste till för att rädda flygplatsen. Personalen har fått information om att de är tillbaka på ruta ett, att ägarna inte kan sälja flygplatsen med tanke på kostnaderna som krävs för att reparera, säger en person med insyn i personalmötet.

"De lägger ner"

Beskedet från flygplatsens chefer var entydigt.

– De har sagt att de lägger ner. Vi måste leta nytt jobb, säger en i personalen.

Det senaste decenniet har lågprisbolag dominerat trafiken på Säves flygplats och de flesta avgångar har gått i Ryanairs regi. Den trafiken läggs nu ner helt och sannolikt får de lågprisbolag som vill ha trafik från och till Göteborg i stället flyga från Landvetter.

Swedavia, tidigare luftfartsverket, har köpt loss samtliga aktier i ägarbolaget som äger Göteborgs city airport. Därmed köper man loss Göteborgs stad och Volvo från delägarskapen av flygplatsen. I vilken form som verksamhet ska finnas kvar på flygplatsen efter nedläggningen av den kommersiella trafiken är ännu oklar.

Karl Wistrand, vice vd Swedavia.
Foto: Anders Ylander

Bekräftas på presskonferens

På presskonferensen vid 13.30 bekräftade Swedavia nedläggningen:

– Vi kommer successivt att avveckla flygplatsen. Vi kommer att varsla alla anställda, det är 89 årsanställda, sa Karl Wistrand, vice vd på Swedavia.

Årligen flyger 855 000 passagerare till och från Göteborg city airport. Men nu kommer den trafiken få dirigeras om till andra flygplatser – för att reparationskostnaderna för flygplatsen blivit för höga att hantera.

– Uppskattningen är att det skulle kosta uppemot en kvarts miljard att reparera banorna, sa Karl Wistrand.

Göteborg city airport

Göteborg city airport

Göteborg City airport anlades redan 1940 som en militär flygflottilj och hette då Säve flygplats. Flygflottiljen lades ner 1969 och 1976 påbörjades arbetet med att ta över allmänflyget från Göteborgs storflygplats - Landvetter.

1984 började man även anpassa flygplatsen för tyngre luftfart, bl.a. förlängdes banan med ca 400 meter, och år 2001 öppnade Ryanair sin första linje till London. Sedan dess har Ryanair fortsatt att expandera på flygplatsen och har i dag reguljärtrafik ett flertal destinationer i Europa. Numera flyger även lågprisbolagen Wizzair och Gotlandsflyg från Göteborg City Airport.

År 2000 inträdde Luftfartsverket (numera Swedavia) som delägare i flygplatsens driftbolag tillsammans med Volvo och Göteborgs Kommun. I samband med detta döptes Flygplatsen om till Göteborg City Airport.

Efter en miljöprövning, som hade pågått sedan 1993, kom en dom i Miljööverdomstolen 2001. Domen som i mycket styr flygplatsens verksamhet vann laga kraft 2002.

Vad tycker du om Göteborg city airports nedläggning?