Anton Lundin Pettersson gick till attack på skolan i Trollhättan. Han ska ha efterlämnat ett brev där det framgår hur och varför han utfört attackerna.Anton Lundin Pettersson gick till attack på skolan i Trollhättan. Han ska ha efterlämnat ett brev där det framgår hur och varför han utfört attackerna.
Anton Lundin Pettersson gick till attack på skolan i Trollhättan. Han ska ha efterlämnat ett brev där det framgår hur och varför han utfört attackerna.
Brevet ska ha hittats när polisen gjorde en husrannsakan i hans bostad. Foto: Jonathan BerntssonBrevet ska ha hittats när polisen gjorde en husrannsakan i hans bostad. Foto: Jonathan Berntsson

Brevet ska ha hittats när polisen gjorde en husrannsakan i hans bostad.

 Foto: Jonathan Berntsson
Polisen kommer ut från bostaden med fynden. Foto: Jonathan BerntssonPolisen kommer ut från bostaden med fynden. Foto: Jonathan Berntsson

Polisen kommer ut från bostaden med fynden.

 Foto: Jonathan Berntsson
Förundersökningsledaren Thord Haraldsson och polisen Niclas Hallgren berättade om brevet på en pressträff. Foto: Adam Ihse/TtFörundersökningsledaren Thord Haraldsson och polisen Niclas Hallgren berättade om brevet på en pressträff. Foto: Adam Ihse/Tt

Förundersökningsledaren Thord Haraldsson och polisen Niclas Hallgren berättade om brevet på en pressträff.

 Foto: Adam Ihse/Tt
Polisen har bevakning på huset där misstänkte mördaren bodde. Foto: Anna-Karin NilssonPolisen har bevakning på huset där misstänkte mördaren bodde. Foto: Anna-Karin Nilsson
Polisen har bevakning på huset där misstänkte mördaren bodde. Foto: Anna-Karin Nilsson

Avskedsbrevet visar mördarens motiv

Publicerad

Polisen bekräftar att Anton Lundin Pettersson, som under torsdagen gick till attack på en skola i Trollhättan, lämnade ett brev efter sig.

Det beskrivs som "en typ av självmordsbrev".

På en presskonferens på fredagen berättade kriminalinspektör Thord Haraldsson också att Lundin Pettersson skonade alla ljushyade elever – och gick till attack mot mörkhyade.

– Han marscherade som en militär i korridoren, säger Thord Haraldsson och tillägger:

– Visst pekar det åt nazisthållet.

Anton Lundin Pettersson, som misstänks ha attackerat ett flertal personer på Kronan skola i Trollhättan på torsdagsförmiddagen, ska ha lämnat ett brev efter sig.

Under husrannsakan av den 21-årige mannens bostad gjorde polisen "intressanta fynd", däribland ett avskedsbrev.

– Allt pekar här på att det är ett hatbrott och det grundar vi på att vi har gjort en husrannsakan i den misstänktas bostad, sa Tord Haraldsson, kriminalkommissarie vid roteln för grova brott i Trollhättan, vid en pressträff.

– Där har vid träffat på bland annat en handling som pekar på att händelsen var planerad och ett hatbrott.

"En sån typ av handling"

Haraldsson vill inte gå in på detaljer men beskriver det som "en typ av självmordsbrev". I det ska mannen ha pekat ut skolan som tilltänkt brottsplats och han uppges ha gett uttryck för sina politiska åsikter, bland annat att han tycker att Sverige styrs på fel sätt.

– Han beskriver vissa saker som vi kan knyta till hatbrott och han beskriver sig själv och det som ska ske med honom, säger Haraldsson.

– En typ av självmordsbrev. Det är en sån typ av handling.

Enligt Haraldsson knyter brevet mannen till gärningen.

– Det knyter honom till handlingen, genom det han har skrivit. Det är viss utlänningsfientlighet kan man säga och han tycker inte att Sverige styrs på rätt sätt, säger han.

"Utgår ifrån att det är planerat"

Enligt polisen Niclas Hallgren indikerar brevet att dådet var planerat.

– Det står att gärningsmannen ska till aktuell plats och utföra dådet. Det står att gärningen ska genomföras och att konsekvensen kan bli att gärningsmannen dör, säger polisen Niclas Hallgren.

Hallgren vill dock inte gå in på närmare detaljer.

– Vi vet att gärningsmannen var förberedd på att livet skulle kunna avslutas då, men exakt hur kan jag inte gå in på.

Skonade ljushyade

Polisen har också tagit del av en film från händelsen där teorin om att Anton Lundin Pettersson hade ett rasistiskt motiv stärks.

Bland annat ska han ha stått och pratat och låtit sig fotograferas med ljushyade elever.

– Vi har sett hur han pratade med ljushyade personer som han träffade och vi har även sett vad som hände med de som hade mörkare hy, säger kriminalinspektör Haraldsson.

Han ska enligt kriminalinspektör Thord Haraldsson ska Anton Lundin Pettersson ha "marscherat" i korridoren som en nazist.

– Visst pekar det åt nazisthållet, de kläder han har och även sättet som han uppträdde på när han marscherade i korridoren pekar på det, säger Thord Haraldsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER