Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avskedsbrevet visar mördarens motiv

Anton Lundin Pettersson gick till attack på skolan i Trollhättan. Han ska ha efterlämnat ett brev där det framgår hur och varför han utfört attackerna.
Brevet ska ha hittats när polisen gjorde en husrannsakan i hans bostad.
Foto: Jonathan Berntsson
Polisen kommer ut från bostaden med fynden.
Foto: Jonathan Berntsson
Förundersökningsledaren Thord Haraldsson och polisen Niclas Hallgren berättade om brevet på en pressträff.
Foto: Adam Ihse/Tt
Polisen har bevakning på huset där misstänkte mördaren bodde.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Polisen bekräftar att Anton Lundin Pettersson, som under torsdagen gick till attack på en skola i Trollhättan, lämnade ett brev efter sig.

Det beskrivs som "en typ av självmordsbrev".

På en presskonferens på fredagen berättade kriminalinspektör Thord Haraldsson också att Lundin Pettersson skonade alla ljushyade elever – och gick till attack mot mörkhyade.

– Han marscherade som en militär i korridoren, säger Thord Haraldsson och tillägger:

– Visst pekar det åt nazisthållet.

Anton Lundin Pettersson, som misstänks ha attackerat ett flertal personer på Kronan skola i Trollhättan på torsdagsförmiddagen, ska ha lämnat ett brev efter sig.

Under husrannsakan av den 21-årige mannens bostad gjorde polisen "intressanta fynd", däribland ett avskedsbrev.

– Allt pekar här på att det är ett hatbrott och det grundar vi på att vi har gjort en husrannsakan i den misstänktas bostad, sa Tord Haraldsson, kriminalkommissarie vid roteln för grova brott i Trollhättan, vid en pressträff.

– Där har vid träffat på bland annat en handling som pekar på att händelsen var planerad och ett hatbrott.

"En sån typ av handling"

Haraldsson vill inte gå in på detaljer men beskriver det som "en typ av självmordsbrev". I det ska mannen ha pekat ut skolan som tilltänkt brottsplats och han uppges ha gett uttryck för sina politiska åsikter, bland annat att han tycker att Sverige styrs på fel sätt.

– Han beskriver vissa saker som vi kan knyta till hatbrott och han beskriver sig själv och det som ska ske med honom, säger Haraldsson.

– En typ av självmordsbrev. Det är en sån typ av handling.

Enligt Haraldsson knyter brevet mannen till gärningen.

– Det knyter honom till handlingen, genom det han har skrivit. Det är viss utlänningsfientlighet kan man säga och han tycker inte att Sverige styrs på rätt sätt, säger han.

"Utgår ifrån att det är planerat"

Enligt polisen Niclas Hallgren indikerar brevet att dådet var planerat.

– Det står att gärningsmannen ska till aktuell plats och utföra dådet. Det står att gärningen ska genomföras och att konsekvensen kan bli att gärningsmannen dör, säger polisen Niclas Hallgren.

Hallgren vill dock inte gå in på närmare detaljer.

– Vi vet att gärningsmannen var förberedd på att livet skulle kunna avslutas då, men exakt hur kan jag inte gå in på.

Skonade ljushyade

Polisen har också tagit del av en film från händelsen där teorin om att Anton Lundin Pettersson hade ett rasistiskt motiv stärks.

Bland annat ska han ha stått och pratat och låtit sig fotograferas med ljushyade elever.

– Vi har sett hur han pratade med ljushyade personer som han träffade och vi har även sett vad som hände med de som hade mörkare hy, säger kriminalinspektör Haraldsson.

Han ska enligt kriminalinspektör Thord Haraldsson ska Anton Lundin Pettersson ha "marscherat" i korridoren som en nazist.

– Visst pekar det åt nazisthållet, de kläder han har och även sättet som han uppträdde på när han marscherade i korridoren pekar på det, säger Thord Haraldsson.