Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De döms för brutala restaurangmorden

Två personer sköts ihjäl på Vår krog och bar.
Adam Abdulahi, 28
Foto: / POLISEN
Jonis Adan, 21
Josef Hällgren, 21
Ahmed Warsame, 25
Foto: / POLISEN
Onur Corap, 21
Foto: / POLISEN
1 / 8

Adam Abdulahi, 28, och fyra andra unga män från Biskopsgården döms under måndagen för massakern på Vår krog och bar.

Enligt tingsrätten har Abdulahi tillsammans och i samförstånd med Jonis Adan, 21; Josef Hällgren, 21; Ahmed Warsame, 25 och Onur Corap, 21, legat bakom morden.

Två unga mördades, åtta skadades då maskerade och beväpnade män tog attackerade rivaler i ett konkurrerande gäng.

De två äldsta av de fem männen döms till livstids fängelse - men ännu vet ingen mer än de inblandade vilka som höll i vapnen.

Restaurangen var full med gäster som drack öl och följde en Champions league-match mellan Barcelona och Manchester city strax efter klockan 22 på kvällen den 18 mars då flera beväpnade med dödskallemasker dök upp i dörröppningen till restaurang Vår Krog och bar på Hisingen.

Väl inne i lokalen ska de beväpnade och maskerade personerna inte ha sagt ett ord då de gick fram till en man i 25-årsåldern och avlossade en mängd skott i hans huvud och kropp. 


LÄS MER: Polisen såg på när mördarna stormade krogen


Sköts av misstag

Åtta av gästerna träffades av automatelden innan männen lämnade restaurangen igen. Utanför krogen sköts också den 20-årige Petar Petrovic ihjäl - troligtvis av misstag då gärningsmännen tog honom som knuten till måltavlan inne på restaurangen.

Den mördade mannen inne på restaurangen var ledande i det kriminella nätverket runt Vårväderstorget och Södra Biskopsgården.

Och de fem män som kom att åtalas och nu döms till långa fängelsestraff för att tillsammans och i samförstånd utfört dådet är knutna till rivalerna från Norra Biskopsgården. 

Alla nekar till brott.

"Ren avrättning"

- Min klient är dömd till fjorton års fängelse mot sitt nekande. Han har sett fram emot tingsrättens prövning och hoppades på en friande dom, säger Peter Wall, advokat för morddömde 21-åringen Jonis Adan.

Vid lunchtid stod det klart att samtliga fem huvudåtalades advokater kommer överklaga domarna för Vår krog och bar.


LÄS MER: Vår krog och bar-massakern - detta har hänt


Tre ytterligare unga män döms samtidigt för medhjälp till mord och mordförsök till mellan sju och tio års fängelse.

I domen skriver tingsrätten att livstids fängelse hade varit aktuellt att döma ut redan i det fall enbart gängledaren hade mördats på det sätt som nu skedde. "Det har som framgått av redovisningen av gärningen varit fråga om en välplanerad sådan där det rört sig om rena avrättningar och där de som beskjutits inte haft någon möjlighet att försvara sig."

I domen knyter tingsrätten morden till gängkonflikten på Hisingen: 

"Skjutningen ägde rum på en plats där de som tillhör den södra sidan brukar träffas. Det är ingen slump att gärningsmännen valde denna plats och avsikten kan inte ha varit annan än att gärningen skulle skapa så stor uppmärksamhet som möjlighet"

- Vi kan konstatera att det rör sig om en konflikt mellan vad vi uppfattar som den södra och norra sidan av Biskopsgården. Sedan vad den konflikten är sprungen ur är inte lika enkelt att säga och det kan nog ingen göra, har kammaråklagare Johan Udén, en av tre åklagare som drivit målet i rätten, sagt tidigare.

Dubbelmord startpunkt

Men en startpunkt, av flera tänkbara, uppges ett annat dubbelmord vara två år tidigare i Biskopsgården. Det var den 4 september som över 30 skott avlossades med automatvapen på långt håll mot en skogsdunge vid Väderilsgatan i Biskopsgården och en 17-åring och en 28-åring dödades. Platsen har beskrivits som en känd handelsplats med narkotika i Norra Biskopsgården och på platsen fanns flera personer som kan knytas till det kriminella nätverket med bas i samma område.

Nätverket i södra Biskopsgården har pekats ut som ansvariga för den skjutningen, men ingen har dömts för den händelsen. I utredningen finns flera uppgifter om att dådet, “massakern” med åklagarnas beskrivning, på Vår krog och bar den 18 mars 2015 var en vedergällning.


LÄS MER: "En seger för samhället"


Tre av männen som nu döms för mordet greps redan dagen efter med flera automatvapen i Majorna. Trots en över ett år lång utredning och stora resurser har åklagarna inte lyckats komma fram till vilka de män var som sköt inne på restaurangen.

Sågar åtalet

Det är fem som döms för att tillsammans och i samförstånd utfört morden och mordförsöken. Denna brist, att åklagarna inte kan säga vem som gjorde vad, har försvaret kritiserat starkt under hela rättegången. 

– Det finns fem olika roller: två som sköt, en som höll vakt, en i flyktbilen och en som satt i en annan bil i området, sa åklagaren Ulrika Åberg i samband med att åtalet väcktes i maj.

Åklagarna sa under sista rättegångsdagen att straffvärdet för de morden inte kan vara annat än livstids fängelse. Däremot måste en person vara 21 år fyllda vid brottstillfället för att kunna dömas till livstids fängelse. 

Och det var bara två av de åtalade: Ahmed Warsame, 25, och Adam Abdulahi, 28.

Åklagarna: "En framgång helt klart"

De övriga tre döms till 14 års fängelse vardera. Det högsta straffet som kan utdömas till en yngre person.

– Vi är nöjda med domen. Det är en framgång helt klart, säger kammaråklagare Johan Udén efter domen och berömde polisutredningen.

– Det är en massiva och gedigna polisutredning där man vänt på varje sten.

Angående att enbart två av de fem huvudåtalade döms till livstid trots att åklagarsidan bedömt straffvärdet för alla fem till livstid, säger Johan Udén:  

– Hade de andra varit över 21 hade de också fått livstid. Så hade det varit. 

På frågan om han anser att lagen ska ändras så att också yngre personer ska kunna dömas till livstid säger han: 

– Jag ägnar mig inte åt politik. Inte i det här sammanhanget i alla fall. 

Tapio Kanniainen företräder den äldste av de totalt åtta åtalade i utredningen. Det är den person som under rättegången och i utredningen framgår som en huvudman.

I samband med sista rättegångsdagen sågade han hela åtalet vid fotknölarna och menade att alla som satt i rättssalen borde frias:

– Jag hävdar att åtalet vilar på svaga antaganden. Anklagelserna bygger helt och hållet på antaganden, sa Tapio Kanniainen och öppnade för alternativa gärningsmän som fortfarande kan vara på fri fot.

– Åklagaren nämnde att det varit ytterligare personer med intresse för utredningen. Vilka utredningsåtgärder som är gjorda mot de här personerna är för mig okänt. Att utreda de här personerna hade kunnat leda till flera spår och antagligen till att andra personer suttit här i dag. En sådan brist är oacceptabel, sa Tapio Kanniainen.

En serie grova brott

Under den flera veckor långa rättegången togs en rad andra grova brott upp, som var och ett för sig, kan leda till kännbara fängelsestraff för de totalt åtta åtalade. Det rör sig om grova narkotikabrott som knyts till det kriminella nätverket i Norra Biskopsgårdens narkotikahantering och flera fall av grovt vapenbrott.

Dessutom har en av de fem huvudmisstänkta för skjutningen på Vår Krog och Bar åtalats för ytterligare ett mord - ett par månader efter de första. Då mördades en släkting till en av medlemmarna i Södra Biskopsgårdens nätverk vid ett bråk på Väderkvarnsgatan på Hisingen. Den då 19-årige Onur Corap är tidigare ostraffad, men döms nu alltså för inblandning i tre mord.

– Tingsrätten har varit tuff, säger hans advokat Thomas Larsson som kommer överklaga liksom övriga advokater.

– Jag har redan pratat med grabben och ska hälsa på honom i eftermiddagen. Jag har redan fått de direktiven av min gosse att om han fälls för ansvar för Vår krog så ska vi överklaga.

Fakta: Norra och Södra Biskopsgården

Biskopsgården är enligt polisen uppdelat mellan två rivaliserande kriminella nätverka: Norra Biskopsgården med bas runt Friskväderstorget och Södra Biskopsgården med bas runt Vårväderstorget.

Nätverken är bland annat inblandade i narkotikahandeln i sina områden men också annan brottslighet som stölder och hälerier. Enligt polisen går det att finna en djupare bakgrund till många av konflikterna i just uppdelningen och kontrollen av de egna narkotikamarknaderna. Nätverken har kontrollen över gatuförsäljningen i “sina” områden.

Nätverken är relativt lösa men kärnan av ledarfigurer har varit ungefär desamma under ett par år.

Fakta: Vår krog och bar-åtalet

7 februari 2015

Två unga män i en svart BMW blir beskjutna i höjd med Shell-macken vid Jaegerdorffsplatsen i Majorna. Båda männen träffas i huvudet och får skador som länge bedöms som livshotande. Offren har band till kriminella nätverk och tre av de män från Norra Biskopsgården som nu åtalas utreddes också för att ha varit inblandade i skjutningen. Offren har vägrat hjälpa till i utredningen och enligt åklagaren räcker inte bevisningen för att åtala någon för försök till mord, däremot anser man sig ha själva mordvapnet och väcker åtal för grovt vapenbrott. En teori är att männen i bilen togs för andra kriminella i Södra Biskopsgården.

18 mars 2015

Flera män klädda i dödskallemasker och västar går in och öppnar eld med automatvapen inne på Vår krog & bar där flera personer i nätverket runt Södra Biskopsgården, den så kallade Vårväderligan, befinner sig för att se på fotboll.

En av de ledande medlemmarna dör och flera skadas. Bland de skadade finns både vanliga kroggäster och personer som ingår i nätverket.

Utanför krogen skjuts också 20-årige Petar Petrovic ihjäl innan de maskerade männen försvinner i en röd bil. Åtal väcks under fredagen för flera fall av mord och mordförsök.

19 mars 2015

Vid en röd bil som överensstämmer med vittnesuppgifter från Vår krog och bar från kvällen före stoppas på Såggatan i Majorna. I väskor hittas fyra automatvapen och tre män grips och anhålls.

Tidigt misstänks att vapen i beslaget kan ha använts på Vår krog och bar och vid skjutningen sex veckor tidigare på Jagerdorffsplatsen.

De tre männen sitter under flera månader häktade misstänkta för grovt vapenbrott, men kommer snart att också omfattas om misstanke om morden på Vår krog och bar.

9 april 2015

Vid en husrannsakan på Lotsgatan i Majorna påträffar polisen en mycket stor mängd narkotika och även tre pistoler. Beslaget som knyts till nätverket i Norra Biskopsgården och gjordes bara några kvarter från platsen där tre av gängets medlemmar greps den 19 mars. "Det var en överraskning de stora mängderna och visar att de rört sig med stora belopp", säger en källa med insyn om narkotikabeslaget.

Åklagaren Johan Udén har tidigare beskrivit den tekniska utredningen av vapnen som mycket omfattande.

15 april

En 53-årig man, en nära anhörig till en framträdande person inom nätverket från Södra Biskopsgården, skjuts till döds på Väderkvarnsgatan i Brämaregården på Hisingen.

Mannen och flera av de yngre medlemmarna i Södra Biskopsgården satt och åt på en restaurang när de såg ett gäng från rivaliserande Norra Biskopsgården passera.

Det blev bråk och enligt flera uppgifter ska 53-åringen ha gått emellan och då skjutits ihjäl.

En 42-åring misshandlades samtidigt grovt med en kniv eller mindre yxa. I den delen har flera personer suttit häktade misstänkta för mord och grov misshandel.

Händelsen beskrivs som oplanerad.