Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avgift på toaletter ska få bort stöket

Foto: Cinna Axelsson/Göteborgs stad / park- och naturförvaltningen

Gratistoaletterna på Drottningtorget har använts till bland annat prostitution, våldsbrott och narkotikaanvändning.

Nu införs avgifter på toaletterna för att få bort de ovälkomna aktiviteterna.

Utöver att de utsatts för skadegörelse har toaletterna vid Drottningtorget och Hjalmar Brantingsplatsen använts till andra aktiviteter än att uträtta sina behov.

På toaletterna har förekommit både narkotikaanvändning, våldsbrott, prostitution och övervattning, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Toaletterna ockuperas ofta under längre perioder.

Ofta uppstår också stopp i rören samt bryt- och krosskador på inredningen.

Inför avgift

Men nu ska det bli stopp för det.

Politikerna har nämligen beslutat att införa en avgift för toaletterna, något som kommer börja gälla den 11 november i år.

”Avgiften ska tas ut under ett år och betalas med kort, för att se om det kan minska den skadegörelse och olagliga verksamhet som i dag gör att toaletterna ofta inte är tillgängliga för dem som vill använda toaletterna för det som de är avsedda för”, skriver Göteborgs stad på sin hemsida.

Kommer kosta fem kronor

Avgiften kommer bli fem kronor per toabesök.

– Det är ett politiskt beslut som tagit i samråd med förvaltningen på grund av att det varit skadegörelse där sedan de kom på plats egentligen, säger Tomas Herdesköld på parkenheten till Göteborg Direkt.

Till att börja med kommer avgiften att införas på prov under ett års tid. Därefter kommer en utvärdering att göras.

Endast kortbetalning kommer accepteras.