Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avenyn: Krossade hjärtan och slagsmål

00.10: Lugna gatan. Polisen är på plats utanför Yaki-da. Vi ser väldigt lite bråk under kvällen. Foto: Karl Henrik Edlund
00:25. Katarina poserar med helrör och vodka för sina studentkamrater. Foto: Karl Henrik Edlund
02.20: Full fart. Studenterna Niklas Fall, 21, Fredrik Resare, 19, Tom Almqvist, 23, Katarina Lovén, 23 och Simon Nikolaev, 24, festade loss på Yaki-Da under fredagen. De tycker att krogarna bör ha öppet till 05-tiden på morgonen, men gick själva hem för att sova vid 03. "Vi började kröka så tidigt", säger Katarina. Foto: Karl Henrik Edlund
02.38: Hångel. Katarina Lovén och Markus Daniels utbyter saliv på dansgolvet innan de ska gå hem. Foto: Karl Henrik Edlund
04.50: Sista dansen. Elvira och Sara gav sig in på Orgia för att dansa de sista minutrarna innan klockan slår 05. Foto: Karl Henrik Edlund
05.05: Lyckoskutt. Sara Lindgren är glad. Hon lägger jackan på marken och skuttar omkring på Avenyn av lycka. Foto: Karl Henrik Edlund
05.15: Öde gata. Avenyn öde. Endast några taxibilar jagar trötta partyprissar. Foto: Karl Henrik Edlund
1 / 7

GÖTEBORG. Nu tar kommunstyrelsen upp vinterns hetaste debatt.
Vi tog pulsen på Avenyn den sista fredagsnatten innan politikerna kan besluta sig för att slopa de två sista timmarna.
GT dansade, fick omdömet "makalöst berusad" av en vakt och sökte svaret på vad som egentligen händer 00-05.

Detta har hänt

December 2009: Två poliser tvingas arbeta ensamma under flera timmar på krogtäta Avenyn en lördagsnatt. Situationen blev så ohållbar att de skrev en anmälan till Rikspolisstyrelsen. Polismästare Lars Klevensparr kommenterade under 2010 det inträffade med att orsaken var en så kallad tvist runt dimensioneringsbeslut", men lovade att problemen skulle lösas.


December 2010: Polisen kräver att krogarna ska stänga tidigare i Göteborg med motiveringen att det är för stökigt i centrum. Sedan mitten av 1990-talet hade polisen stöttat sena öppettider med hänvisning till den våg av svartklubbar som etablerats i staden på 80-talet och framåt.

 

30 september 2011: Alkoholforskaren Fredrik Spak - som gör en studie om folkhälsoeffekterna av Göteborgs krogars öppettider på uppdrag av kommunen - berättar i Göteborgs Posten om innehållet.

 

10 november 2011: "Lagen är väldigt tydlig. Är det en konflikt mellan näringsidkare och folkhälsa, så är det folkhälsa som gäller", säger det ansvariga kommunalrådet Dario Espiga (S) i GT. Han förespråkar nu öppet tidigare stängningstider för krogarna - mot partiets tidigare linje, där man tillsammans med (M) och (FP) bestämde på 1990-talet att införa 05-tider för att stävja en stark svartklubbsmarknad.

 

12 november 2011: GT avslöjar att alkoholforskaren Fredrik Spaks rapport till Göteborgs kommun, "Krog och Hälsa" förekommit i flera versioner. Högt uppsatta källor i stadshuset berättar att tjänstemän påverkat dess utformning, något kommunen förnekar. Rapportens blir sedan omdebatterade och tolkas olika, medan krögarna ifrågasätter motiven bakom den – där Spak föreslår att krogarna i Göteborg stänger 02.00.

 

15 november: Krögarna i Göteborg har krävt ett möte med kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) i ett halvår. Efter GT:s artiklar om bråket kring krogarnas öppettider blir träffen äntligen av. - Jag har sagt att vi måste träffa krögarna innan frågan blivit het och infekterad som nu, säger Hulthén till GT. Men på det inplanerade mötet dyker enbart ett par oppositionsråd upp, de styrande rödgröna säger sig inte ha tid.

 

22 november: Bråket om krogarnas öppettider i Göteborg har blivit en infekterad fråga. När GT skrev att forskningsrapportens innehåll ändrats efter kontakt med tjänstemän specialgranskade kommunen de olika versionerna och stadsdirektör Åke Jacobsson hävdar att de inte skilde sig i sak, utan enbart i några formuleringar. Kort därefter fick Jacobsson sparken sedan toppolitikerna i kommunen ogillat bristen på kommunikation mellan tjänstemän och politisk ledning.

 

16 januari: Det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, går emot partiets kommunalråd i frågan om krogarnas öppettider i en intervju i GP. "Att stänga klockan tre är inte rätt sätt att angripa problemen", säger ordförande Johan Büser till GP.

 

29 januari: GT berättar att Park Lanes Magnus Albrektsson - som drivit kampen för att få till möten med ansvariga politiker under hösten - skrivit ett nio sidor långt brev till kommunen hundra personer i Göteborg, alltifrån politiker till poliser och journalister. I det finns inte bara funderingar och frustrerade frågeställningar utan också konkreta förslag och där ställs frågan: "Vem tror ni kan mest om stadens krogliv? En man som drivit nattklubb i 16 år eller en forskare som ogillar sprit?"

 

Februari 2012: Pär Gustafsson (FP) startar en internetnamninsamling mot politikernas vilja att stänga krogarna tidigare. Nu har över 13 000 personer skrivit på folkupproret.

 

8 februari 2012: Social resursnämnd beslutar att rekommendera tidigare stängning för Göteborgs krogar och nattklubbar. Majoriteten bakom förslaget är en ohelig allians mellan Kristdemokraterna, Vänsterpartier, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Men huvudpartierna – framför allt Socialdemokraterna – markerar snabbt att detta inte betyder att partiet i kommunen tagit ställning.

 

9 februari 2012: Park Lanes och Cabaret Lorensbergs vd Magnus Albektsson berättar att han troligtvis tvingas stänga ner cabaretverksamheten på Avenyn om krogtiderna tidigareläggs

 

31 januari 2012: GT:s krönikör Jimmy Fredriksson ryter ifrån mot att politikerna riskerar att förstöra stadens nattliv. "Det som luktar är att nykteristlobbyn helt öppet bjudits in till att sätta agendan för kroglivet i rikets andra stad – bara för att rädda en nyvunnen vänskap mellan politiker och polis", skriver han.

 

16 februari 2012: Nu tar tidigare kommunpampen Göran Johansson (S) ställning i den heta debatten om nattklubbarnas öppettider.
- Vi genomförde sena öppettider 1995 för att stoppa svartklubbarna. Detsamma gäller i dag. Det går inte att vrida klockan tillbaka, säger han och stöder därmed folkupproret där nästan 12 000 personer vill stoppa 03-förslaget, säger han i en GT-intervju

 

26 februari 2012: Göteborgs kommunala tjänstemän besöker Avenyn och guidas av polisen kring nattklubbarna med sena öppettider.

 

13 mars 2012: GT avslöjar att Socialdemokraterna diskuterar hemliga alternativ till en tidigare krogstängning. I ett av dessa föreslås krogarna få ha öppet till 05.00 på sommaren och stänga tidigare på vintern.

 

14 mars 2012: Kommunstyrelsen väljer att bordlägga ärendet. Både Socialdemokraterna som borgerliga partier vill vänta med att ta beslut i frågan och skicka vidare den till kommunfullmäktige – som slutgiltigen tar beslutet om öppettiderna.

Det finns en gata i stan med krossade hjärtan, slagsmål och rödsprängda ögon.Men det kan också vara här kärleken hittas, vännerna skålar och skratten överröstar musiken.

På Avenyn - en fredag från midnatt till gryning.

På 11:ans spårvagn in mot stan sitter fyra tjejer. De har förkrökat hemma, tagit på sig de decimeterhöga klackarna och nu är stämningen på topp när klockan närmar sig midnatt.

- Vi ska dansa sedan! Säger en tjej.

Hon speglar sig i vagnens ruta och lägger sista finishen med läppglans innan gänget kliver av vid foten av Avenyn - på Kungsportsplatsen.

Utanför nattklubben Berså ringlar sig redan en lång kö och från grannklubben Styrbord Babord osar värmen från dansgolvet ut i den mörka natthimlen.

Trots att det är sista helgen innan löning spatserar en hel del folk upp och ned längs paradgatan. På flervåningsklubben Yaki-da är det ingen kö utanför, men där inne, runt ett bord i ett av rummen sitter åtta glada studenter med tranbärsjuice och vodka framför sig.

- Vi har varit på Chalmersspex, blev sugna på öl och hamnade här, säger Katarina Lovén, 23, som sitter i knät på sin pojkvän Markus.

- Ta en bild på mig och helröret! Säger hon till kursaren Niklas Fall, 21, och poserar genom att låtsas halsa direkt ur vodkaflaskan.

- Jag vill ha mer, säger hon sedan och håller fram glaset till en av killarna som fyller på.

- Vi är natteliten, konstaterar gänget och skålar.

En våning upp är det folktomt och i restaurangen allra högst upp sitter Martin Elisson, sångare från Bad Cash Quartet och Hästpojken, som just ätit middag med vänner.

Ett glas krossas i restaurangen och skärvorna sopas diskret under en byrå med foten. I andra änden spelar och sjunger två personer lågmäld pianomusik. Simon Nikolaec, 24, från studentgänget iakttar dem medan han smuttar på en öl. Han är en av de som tycker att krogarna ska ha öppet till 05 på natten i Göteborg.

- Man behöver festandet för att orka plugga, säger han.

Tidigare på kvällen har vi en av polisens piketbilar stått parkerade i höjd med Valand. Ett av få tydliga tecken på behovet av hålla koll på buset. Men utan att många inne på Yaki-da uppmärksammar det, inkommer klockan 01.51 ett larm om skottlossning på Teater-gatan i närheten av Avenyn.

Volymen har stigit något på Yaki-da. Det är fortfarande inte så mycket folk, men dansgolvet börjar fyllas på ordentlig samtidigt som Nicki Minajs låt "Super Bass" spelas.

- Boy you got my heartbeat runnin' away...Can't you hear that boom, badoom, boom, boom! Sjunger alla och sträcker händerna i luften i takt med basgången. Längst fram står en tjej med armarna om halsen på kille och stirrar in i hans ögon. I rummet intill sitter folk i kluster kring bord och pratar, skrattar och jämför facebooksidor på sina telefoner. I en guldsoffa brottas några killar kärvänligt med varandra. Sedan kommer en kille från Ungern som precis flyttat till Göteborg och börjar spå en flicka i handen. Han säger att hon har de finaste ögon han någonsin sett.

Klockan 02.30 är dans- golvet så fullt att flera personer får stå i dörrkarmen och dansa. Tre svartklädda tjejer som tidigare var ensamma, har nu fått sällskap av en kille som dansat sig in i triangeln. Tjejen, som tidigare lade armarna om en killes hals, går förbi hand i hand med någon annan. Studentgänget tar sista dansen för kvällen och bestämmer sig för att gå hem vid 03-tiden.

- Vi började kröka så tidigt i dag. Hade vi startat senare så hade det varit perfekt att gå hem 05, säger Katarina Lovén med halvslutna ögon.

- Ska vi gå nu? De har ju precis börjat spela bra musik, säger Kristofer Svensson, 22.

- De vill bara slåss där uppe på dansgolvet, säger Katarina som syftar på att vissa personer hoppat runt som om de vore ensamma på utrymmet.

- Man ska gå när man är på topp, säger en kille som hämtar ut sin jacka.

Sedan börjar Håkan Hellströms "Ramlar" att spelas en våning upp och flera personer i entrén springer upp till dansgolvet igen. Allsången ekar i hela huset.

Trots att klockan är 03 har folkmassan på Avenyn inte tunnats ut. Tvärtom. Nu skulle kvällen ha slutat om Socialdemokraternas förslag gick igenom. GT tar sig vidare till Park Lane högst upp på Avenyn för att spendera de två sista timmarna medan det går.

- Du är makalöst berusad och kommer inte in här i kväll, säger vakten till fotografen som är spik-nykter.

Vi skrattar. Vakten skojar inte.

När Yaki-Da stänger 04 är det många som går till den intilliggande klubben Orgia - en klubb på bara 60 kvadrat - för sista timmen på kvällen. Det är knôkat. I ett hörn står komikern Marika Carlsson och dansar med en väninna.

Elvira Garman, 20 och Sara Uddfolk, 21 tar sig från dansgolvet och ut för att röka.

- Det skulle vara lika mycket bråk och fylla om man förkortade öppettiderna. Om inte mer, säger Sara Uddfolk.

- Svartklubbarna kommer att öka, tror Elvira och tar ett bloss.

Tjejernas kväll startade på Viktoria för ett glas vin, sedan hamnade de på Nox via Push och nu är de här.

- Vi ska dra hem efter Orgia. Det känns lagom, säger Elvira.

Klockan blir fem och utanför klubben kommer mäklaren som vill få napp innan det är för sent.

- Vi tar en taxi hem till mig, propsar han med sina rödsprängda ögon.

Sara Lindgren, 23, ska precis gå hem. Hon är så glad. Sara springer upp för Avenyn med sin lilla läderryggsäck guppandes på ryggen. Sedan slänger hon av sig jackan i korsningen utanför den gamla kojvmojen Jonsborg och skuttar i cirklar. Hennes yviga svarta hår flyger i vinden och läppstiftet som suttit hela kvällen börjar blekna efter en och annan kyss. Sedan samlar hon sig och går med raska steg hem mot Johanneberg.

Avenyn töms nu på folk. De få som är kvar går lite snett. Många samlas inne på McDonald's för en sista måltid där de skrattar och pratar minnen medan de mumsar på hamburgare och delar pommes med varann. Flera ögonskuggor har suddats ut och hamnat under ögat. Utanför, under en ljusnande rosa himmel, väntar taxiförare, hungriga på jobb. Måsarna gastar och klockan har redan hunnit bli fem i Göteborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!