Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avenykrogen släppte inte in kontrollanter

Smittskyddsläkare Per Follin om hur man ska förhindra smittkedjor.
Le Pain Français Bistro på Avenyn i Göteborg. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: EXP ANDERS YLANDER / EXP ANDERS YLANDER

Miljöförvaltningen i Göteborg skulle kontrollera hur Le Pain Français Bistro levde upp till kraven i smittskyddslagen.

Då släpptes inte kontrollanterna in.

Det var först när ansvarig på restaurangen gav klartecken som de fick gå in – och nu riskerar restaurangen vite på 75 000 kronor.

Miljöförvaltningen i Göteborg genomför kontroller på restauranger i Göteborg varje helg. Syftet är att se hur restaurangerna lever upp till kraven i smittskyddslagen om att bland annat minimera trängsel.

Besöken är oanmälda och när miljöförvaltningen besökte avenykrogen Le Pain Français Bistro den 1 augusti fick kontrollanterna inte komma in. Kontrollanterna fick vänta utanför entrén till ansvarig på restaurangen gav klartecken om att de får komma in.

För det varnas nu restaurangen med löpande vite på 75 000 kronor varje gång det sker.

”Enligt 5 § ska den som driver serveringsstället lämna de upplysningar och handlingar som behövs för tillsynen på begäran av miljöförvaltningen. Miljöförvaltningen har rätt att få tillträde till era lokaler, områden och entréer för att utöva tillsynen.”, står det i beslutet från miljöförvaltningen.

Varnats i tidigare kontroller

Detta är inte första gången som Le Pain Français Bistro varnas efter att miljöförvaltningen gjort tillsyn på restaurangen.

Redan helgen innan varnades restaurangen återigen med löpande vite på 75 000 kronor då miljöförvaltningen uppmärksammade flera brister i restaurangen.

Från miljöförvaltningens tillsyn:

”Vid kontrollen konstaterade miljöförvaltningen följande: Att avstånden mellan olika sittande sällskap var mindre än en meter. Att mycket stora sällskap satt tätt tillsammans i lokalen och orsakade trängsel. Att det uppstod trängsel när besökare passerade varandra i utrymmen som till exempel trappor och passager.”

Även då beslutade miljöförvaltningen om ett så kallat löpande vite. Restaurangen ska betala vite på 75 000 kronor varje gång som de inte lever upp till kravet. Enligt miljöförvaltningen medför bristerna ”sådana risker för smittspridning i samhället att det är nödvändigt”.

Markus Samuelsson, som driver Le Pain Français Bistro skriver i ett sms att kontrollanterna från miljöförvaltningen stod vid entrén i endast en dryg minut innan de släpptes in. Förloppet ska också vara fångat på film, menar Samuelsson.

”Våra vakter ville att samtliga tre från Miljöförvaltningen skulle identifiera sig samt att gäster som stod i passagen i entrén skulle gå in så det inte uppstår trängsel i passagen. Smittskyddsreglerna gäller för alla”, skriver Samuelsson bland annat.