350 TAVLOR. Fredrik Bäritz och Odd Sanne har börjat hänga upp de 350 tavlor som ska pryda väggarna på Taverna Averna. Foto: Anders Ylander350 TAVLOR. Fredrik Bäritz och Odd Sanne har börjat hänga upp de 350 tavlor som ska pryda väggarna på Taverna Averna. Foto: Anders Ylander
350 TAVLOR. Fredrik Bäritz och Odd Sanne har börjat hänga upp de 350 tavlor som ska pryda väggarna på Taverna Averna. Foto: Anders Ylander
LOKALA KONSTNÄRER. Charlie Hedström är konstnärlig projektledare för Taverna Averna. Han har valt ut 350 konstverk av både kända och okända konstnärer med Göteborgsanknytning. Foto: Anders YlanderLOKALA KONSTNÄRER. Charlie Hedström är konstnärlig projektledare för Taverna Averna. Han har valt ut 350 konstverk av både kända och okända konstnärer med Göteborgsanknytning. Foto: Anders Ylander
LOKALA KONSTNÄRER. Charlie Hedström är konstnärlig projektledare för Taverna Averna. Han har valt ut 350 konstverk av både kända och okända konstnärer med Göteborgsanknytning. Foto: Anders Ylander
ODLING PÅ TAKET. Auktionsverket Restaurangers VD Tobias Hamberg står uppe på den terrassen där det odlas örter och sallad till restaurangerna. Vissa varor kommer man behöva köpa in ändå men han hoppas att de i alla fall kommer vara självförsörjande på några av örterna. Foto: Anders YlanderODLING PÅ TAKET. Auktionsverket Restaurangers VD Tobias Hamberg står uppe på den terrassen där det odlas örter och sallad till restaurangerna. Vissa varor kommer man behöva köpa in ändå men han hoppas att de i alla fall kommer vara självförsörjande på några av örterna. Foto: Anders Ylander
ODLING PÅ TAKET. Auktionsverket Restaurangers VD Tobias Hamberg står uppe på den terrassen där det odlas örter och sallad till restaurangerna. Vissa varor kommer man behöva köpa in ändå men han hoppas att de i alla fall kommer vara självförsörjande på några av örterna. Foto: Anders Ylander
ÖPPNING PÅ ONSDAG. Kockarna René Lopez och Patricio Trujillo rensar kantareller inför Taverna Avernas öppning den åttonde november. Foto: Anders YlanderÖPPNING PÅ ONSDAG. Kockarna René Lopez och Patricio Trujillo rensar kantareller inför Taverna Avernas öppning den åttonde november. Foto: Anders Ylander
ÖPPNING PÅ ONSDAG. Kockarna René Lopez och Patricio Trujillo rensar kantareller inför Taverna Avernas öppning den åttonde november. Foto: Anders Ylander
ITALIENSK BISTROMAT. Kökschefen Joakim Schaffer har valt ut sina italienska favoriter och kommer laga klassisk italiensk bistromat med en liten twist. Foto: Anders YlanderITALIENSK BISTROMAT. Kökschefen Joakim Schaffer har valt ut sina italienska favoriter och kommer laga klassisk italiensk bistromat med en liten twist. Foto: Anders Ylander
ITALIENSK BISTROMAT. Kökschefen Joakim Schaffer har valt ut sina italienska favoriter och kommer laga klassisk italiensk bistromat med en liten twist. Foto: Anders Ylander
DETALJERNA KVAR. Totalt är det ungefär 50 hantverkare som arbetar med de sista förberedelserna inför Auktionsverket Restaurangers öppning. Foto: Anders YlanderDETALJERNA KVAR. Totalt är det ungefär 50 hantverkare som arbetar med de sista förberedelserna inför Auktionsverket Restaurangers öppning. Foto: Anders Ylander
DETALJERNA KVAR. Totalt är det ungefär 50 hantverkare som arbetar med de sista förberedelserna inför Auktionsverket Restaurangers öppning. Foto: Anders Ylander
REDO FÖR ÖPPNING. I ett av rummen på Taverna Averna står stolar och bord redo för onsdagens restaurangöppning. Foto: Anders YlanderREDO FÖR ÖPPNING. I ett av rummen på Taverna Averna står stolar och bord redo för onsdagens restaurangöppning. Foto: Anders Ylander
REDO FÖR ÖPPNING. I ett av rummen på Taverna Averna står stolar och bord redo för onsdagens restaurangöppning. Foto: Anders Ylander
HAR FÖRÄDLAT DETALJER. VD Tobias Hamberg berättar att de har försökt behålla och förädla detaljerna i arbetet med det gamla Auktionsverket. Den gamla auktionsdisken kommer från och med nu att användas som bardisk. Foto: Anders YlanderHAR FÖRÄDLAT DETALJER. VD Tobias Hamberg berättar att de har försökt behålla och förädla detaljerna i arbetet med det gamla Auktionsverket. Den gamla auktionsdisken kommer från och med nu att användas som bardisk. Foto: Anders Ylander
HAR FÖRÄDLAT DETALJER. VD Tobias Hamberg berättar att de har försökt behålla och förädla detaljerna i arbetet med det gamla Auktionsverket. Den gamla auktionsdisken kommer från och med nu att användas som bardisk. Foto: Anders Ylander

Avenyfamiljen öppnar nya krogar i Göteborg

Publicerad

GÖTEBORG. Kinarestaurang, Italiensk bistro och konstutställning. När Avenyfamiljen öppnar nytt på Tredje Långgatan möts världens olika kök i samma kvarter.

På onsdag slår den första restaurangen upp portarna. På Taverna Averna kan du äta italiensk bistromat och njuta av 350 konstverk från lokala konstnärer.

Gammalt möter nytt när Avenyfamiljen öppnar flera restauranger på Tredje Långgatan. I det gamla Auktionsverkets lokaler från 1892 står snart sju kaféer och restauranger klara. Bland annat blir det vinbar, kinakrog, food truck och en italiensk bistro som öppnar onsdagen den åttonde oktober.

– Det har känts lite mer klart än vad det ser ut som just nu, säger VD:n för Auktionsverket Restauranger Tobias Hamberg.

När GT besöker Taverna Averna står staplade bord och stolar och trängs med byggnadsställningar på det mönstrade stengolvet. Charlie Hedström som är konstnärlig projektledare för Taverna Averna har precis börjat hänga upp över trehundra tavlor som ska täcka väggarna i restaurangen.

– Vi har försökt hitta konstnärer med lokal anknytning, både välkända och nybörjare. Sedan har vi försökt få dem att passa ihop med varandra, säger han.

Taverna Avernas kökschef Joakim Schaffer står och förbereder menyn för onsdagskvällens öppning. Fokus ligger på traditionell italiensk mat med kökets egen lilla twist - och inspirationen kommer ifrån hela Italien.

– Vi låser inte fast oss i någon speciell region utan vi plockar russinen ur kakan, säger han.

På det gamla Auktionsverkets övervåning öppnar Auktionsverket Kulturarena. Ett kulturrum där gästerna ska kunna njuta av konstutställningar och akustiska spelningar i Auktionsverkets orginalmiljö. De gamla trägolven har slipats upp och behandlats och den gamla auktionsdisken får nu tjäna som bardisk i stället.

– Vi har försökt behålla så mycket som möjligt och förädla det, säger Tobias Hamberg.

Amanda Redin
Amanda Redin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER