Avenyfamiljen öppnar nya krogar i Göteborg

350 TAVLOR. Fredrik Bäritz och Odd Sanne har börjat hänga upp de 350 tavlor som ska pryda väggarna på Taverna Averna.
Foto: Anders Ylander
LOKALA KONSTNÄRER. Charlie Hedström är konstnärlig projektledare för Taverna Averna. Han har valt ut 350 konstverk av både kända och okända konstnärer med Göteborgsanknytning.
Foto: Anders Ylander
ODLING PÅ TAKET. Auktionsverket Restaurangers VD Tobias Hamberg står uppe på den terrassen där det odlas örter och sallad till restaurangerna. Vissa varor kommer man behöva köpa in ändå men han hoppas att de i alla fall kommer vara självförsörjande på några av örterna.
Foto: Anders Ylander
ÖPPNING PÅ ONSDAG. Kockarna René Lopez och Patricio Trujillo rensar kantareller inför Taverna Avernas öppning den åttonde november.
Foto: Anders Ylander
ITALIENSK BISTROMAT. Kökschefen Joakim Schaffer har valt ut sina italienska favoriter och kommer laga klassisk italiensk bistromat med en liten twist.
Foto: Anders Ylander
DETALJERNA KVAR. Totalt är det ungefär 50 hantverkare som arbetar med de sista förberedelserna inför Auktionsverket Restaurangers öppning.
Foto: Anders Ylander
REDO FÖR ÖPPNING. I ett av rummen på Taverna Averna står stolar och bord redo för onsdagens restaurangöppning.
Foto: Anders Ylander
HAR FÖRÄDLAT DETALJER. VD Tobias Hamberg berättar att de har försökt behålla och förädla detaljerna i arbetet med det gamla Auktionsverket. Den gamla auktionsdisken kommer från och med nu att användas som bardisk.
Foto: Anders Ylander
1 / 8

GÖTEBORG. Kinarestaurang, Italiensk bistro och konstutställning. När Avenyfamiljen öppnar nytt på Tredje Långgatan möts världens olika kök i samma kvarter.

På onsdag slår den första restaurangen upp portarna. På Taverna Averna kan du äta italiensk bistromat och njuta av 350 konstverk från lokala konstnärer.

Gammalt möter nytt när Avenyfamiljen öppnar flera restauranger på Tredje Långgatan. I det gamla Auktionsverkets lokaler från 1892 står snart sju kaféer och restauranger klara. Bland annat blir det vinbar, kinakrog, food truck och en italiensk bistro som öppnar onsdagen den åttonde oktober.

– Det har känts lite mer klart än vad det ser ut som just nu, säger VD:n för Auktionsverket Restauranger Tobias Hamberg.

När GT besöker Taverna Averna står staplade bord och stolar och trängs med byggnadsställningar på det mönstrade stengolvet. Charlie Hedström som är konstnärlig projektledare för Taverna Averna har precis börjat hänga upp över trehundra tavlor som ska täcka väggarna i restaurangen.

– Vi har försökt hitta konstnärer med lokal anknytning, både välkända och nybörjare. Sedan har vi försökt få dem att passa ihop med varandra, säger han.

Taverna Avernas kökschef Joakim Schaffer står och förbereder menyn för onsdagskvällens öppning. Fokus ligger på traditionell italiensk mat med kökets egen lilla twist - och inspirationen kommer ifrån hela Italien.

– Vi låser inte fast oss i någon speciell region utan vi plockar russinen ur kakan, säger han.

På det gamla Auktionsverkets övervåning öppnar Auktionsverket Kulturarena. Ett kulturrum där gästerna ska kunna njuta av konstutställningar och akustiska spelningar i Auktionsverkets orginalmiljö. De gamla trägolven har slipats upp och behandlats och den gamla auktionsdisken får nu tjäna som bardisk i stället.

– Vi har försökt behålla så mycket som möjligt och förädla det, säger Tobias Hamberg.

Det här är Auktionsverkets restauranger

TAVERNA AVERNA.

Italiensk bistro med inspiration från hela Italien. Fokus ligger på riktigt bra råvaror och det bjuds på klassisk Italiensk bistromat som pizza, pasta och sallad. Kökschefen Joakim Schaffer har "plockat russinen ur kakan" och tagit in sina italienska favoriter på menyn.

På restaurangens väggar sitter konst från mer och mindre kända konstnärer med lokal anknytning. Några va konstnärerna är Kent Larsson och Johanna Likars.

Invigning: Onsdagen 8 oktober

KAFÉ MAGASINET.

Auktionsverkets gamla magasin blir nu Kafé med öppettider från morgon till kväll. Menyn kommer variera lite under dagen med möjligheter till frukost, soppor och smörgåsar och även lite mer "riktig mat" för den som är hungrig. Kafé Magasinet har också rättigheter så det kommer finnas möjlighet att ta ett glas vin eller dricka en öl för den som vill det.

Öppnar: 28 oktober

MADE IN CHINA. Internationell kinesisk restaurang som har fönster ut mot Tredje Långgatan. Köksmästare Fredrik Andersson och hans kockar lagar "Dim Sum" och annan kinesisk mat i det öppna köket. "Dim Sum" är en typ av kinesisk plockmat. Väggarna pryds av målningar av Göteborgsmotiv målade i kinesisk stil. Made in China ligger i en del av kvarteret som inte tillhör det gamla Auktionsverket. Det här är en lite modernare byggnad som byggdes år 1977.

Öppnar: 10 oktober

TACOS & TEQUILA

Mexikansk restaurang som serverar Cheviche och Texas-inspirerade taco-rätter. Restaurangen är lite mindre än de övriga men rymmer ändå både bordsservering och mer avslappnat barhäng på ett loft ovanför som är anslutet via en spiraltrappa.

Öppnar: 28 oktober

BAHN MI TRUCK

En vietnamesisk food truck som säljer Bahn mi - Vietnamesiska fyllda baguetter. Vagnen kommer stå permanent parkerad på kvarterets innergård för den som vill ta en lite snabbare lunch eller middag.

Öppnar: 28 oktober.

LEVANTINE BAKERY

Ekologiskt surdegsbageri med stenugn och brödbutik

Öppnar 28 oktober

OLSSONS VIN

En vinbar med där man kan dricka goda viner tillsammans med ost, charkuterier och andra delikatesser.

Öppnar: 11 november