Gammalt möter nytt när Avenyfamiljen öppnar flera restauranger på Tredje Långgatan. I det gamla Auktionsverkets lokaler från 1892 står snart sju kaféer och restauranger klara. Bland annat blir det vinbar, kinakrog, food truck och en italiensk bistro som öppnar onsdagen den åttonde oktober.
– Det har känts lite mer klart än vad det ser ut som just nu, säger VD:n för Auktionsverket Restauranger Tobias Hamberg.
När GT besöker Taverna Averna står staplade bord och stolar och trängs med byggnadsställningar på det mönstrade stengolvet. Charlie Hedström som är konstnärlig projektledare för Taverna Averna har precis börjat hänga upp över trehundra tavlor som ska täcka väggarna i restaurangen.
– Vi har försökt hitta konstnärer med lokal anknytning, både välkända och nybörjare. Sedan har vi försökt få dem att passa ihop med varandra, säger han.
Taverna Avernas kökschef Joakim Schaffer står och förbereder menyn för onsdagskvällens öppning. Fokus ligger på traditionell italiensk mat med kökets egen lilla twist - och inspirationen kommer ifrån hela Italien.
– Vi låser inte fast oss i någon speciell region utan vi plockar russinen ur kakan, säger han.
På det gamla Auktionsverkets övervåning öppnar Auktionsverket Kulturarena. Ett kulturrum där gästerna ska kunna njuta av konstutställningar och akustiska spelningar i Auktionsverkets orginalmiljö. De gamla trägolven har slipats upp och behandlats och den gamla auktionsdisken får nu tjäna som bardisk i stället.
– Vi har försökt behålla så mycket som möjligt och förädla det, säger Tobias Hamberg.