Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Äventyrslandet brann ned: "Den var anlagd"

Göteneborna är övertygade om att branden vid äventyrslandet var anlagd.

GÖTENE. Göteneborna är övertygade om att onsdagens brand på äventyrslandet var anlagd. Men kommunstyrelsens ordförande vill inte sia om brandorsaken.

– Det kan ha en naturlig orsak, det får man inte glömma, säger Kenth Selmosson (s), kommunstyrelsens ordförande i Götene.

Detta har hänt:

- Efter succén med Jan Guillous Arn-böcker och de framgångsrika filmatiseringarna köpte Götene kommun 17 byggnader från filmrekvisitan. I oktober 2007 sjösattes det kommunala bolaget Medeltidens värld AB. Kommunen bidrog med sju miljoner till projektet. Det var en stor politisk majoritet som sade ja till Medeltidens värld.

- Redan 2008 hamnade bolaget i en likviditetssvacka och kommunen gick in som borgen för ett lån på tio miljoner. I maj 2008 invigdes Medeltidens värld men redan första sommaren gick projektet med en förlust på drygt två miljoner kronor. Dessutom kom det fram uppgifter om byggfusk.

- I september blev det tal om att sälja Medeltidens värld. Men i stället fortsatte kommunen att skjuta till miljoner, samtidigt som turisterna fortsatte att svika.

- 2010 kom Bert Karlsson in i projektet och kommunen beslutade att gå på hans linje - att göra om parken till en nöjesstad. På hösten tog Bert Karlsson över parken genom att ingå ett arrendeavtal på tio år.

- 2011 slog portarna upp till ett förändrat Medeltidens värld, nu med namnet Äventyrslandet Kinnekulle. Samma år började Götenebornas tålamod att ta slut och de slöt upp i kraftiga protester i samband med att musikskolan i kommunen hotades av nedläggning.

- I november 2012 sände SVT:s Uppdrag Granskning ett program om Medeltidens värld där man avslöjade att parken har kostat skattebetalarna i Götene minst 100 miljoner kronor, i stället för de sju miljoner som först var tänkta.

- I december 2012 avslöjade GT att flera högt uppsatta kommunpolitiker i Götene hotats och till och med mordhotats på grund av Medeltidens värld. Flera personer fick skyddas av vaktbolag efter påhoppen.

- Att sälja Medeltidens värld/Äventyrslandet Kinnekulle visade sig vara svårare än tänkt. I januari 2013 drog sig en av huvudintressenterna ur.

- I onsdags totalförstördes entréhuset, det finns misstankar om att branden var anlagd.

Många Götenebor ville under torsdagen ta sig en titt på hur allvarliga skador branden orsakat på Äventyrslandet, även kallad Medeltidens värld.

Helena Frykstrand och Göran Gustafsson har jobbat i parken vid flera tillfällen. De såg branden hemifrån och åkte till platsen.

– Vi var rädda att det var området med kulisserna från Arn som brann, säger Helena.

Anläggningen är totalförstörd

Liksom många Götenebor som GT pratat med tror de att det motstånd som finns mot parken kan vara anledningen till att någon velat förstöra entrén, som nu är totalförstörd.

– Jag tror att branden var anlagd, elen och så är ju avstängd så det finns inget som kan börja brinna av sig själv, säger Göran Gustafsson.

Även Susanne Starzmann, 51, misstänker att någon medveten ville skada Äventyrslandet.

– Jag tror att det var ett sätt att markera att man är upprörd.

Kommunens ordförande är fåordig

Kommunstyrelsens ordförande, Kenth Selmosson (s), är mer försiktig med att uttala sig om brandorsaken.

– Jag har inga kommentarer på det. Jag hörde redan i går (läs: onsdags) att polisen sa att den kan vara anlagt, men jag har inga kommentarer.

Det finns ett stort motstånd mot parken, kan det ha varit anledningen till att man vill tända eld på Äventyrslandet?

– Jag har inga kommentarer till det heller. Det är väl inget att sticka under stol med, men vi är ett antal personer som har blivit mordhotade, och jag är en av dem. Så visst, det finns ett missnöje här.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand

Det är andra gången det brinner på Äventyrslandet. Förra gången kom man fram till att branden var anlagd.

Hur känns det att ha lagt så mycket pengar på något som inte verkar uppskattas?

– Det har vi sagt många gånger att det har kostat alldeles för mycket pengar, 68 miljoner har vi lagt ner. Det är tråkigt, naturligtvis. Men vad som har orsakat detta är väldigt svårt att säga. Det kan ha en naturlig orsak, det får man inte glömma, säger han och berättar att elen på området ska vara på.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand men brandorsaken är ännu okänd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!