Även i Ulricehamn hängs unga tjejer ut

Publicerad

Kränkande bilder ska även ha förekommit på skolungdomar i andra städer. I Ulricehamn har förtvivlade tjejer vänt sig till skolledningen och gjort polisanmälan, skriver Borås tidning på nätet.

Kränkande bilder och kommentarer på det sociala forumet Instagram rapporteras nu även från andra platser. I Ulricehamn ska det i förra veckan ha funnits ett konto som hängt ut unga flickor.

– Det var nakenbilder. En var helt naken och en annan hade bara typ en stringtrosa på sig, berättar en 16-årig tjej, skriver bt.se.

En av skolorna med drabbade tjejer ska vara Stenbocksskolan. Kontot och bilderna försvann i förra veckan men bilderna ska redan ha fått spridning.

Enligt polisen i Västra Götaland kommer det även in anmälningar från andra delar av länet.

– Det här är ett fenomen på nätet som inte är geografiskt knutet till Göteborg. Borås och Ulricehamn är några orter som jag hört nu under förmiddagen men det är säkert fler, säger hon.

"Ingen möjlighet att få ut folk i tid"

Enligt Per Engström, sektionschef på Rikspolisstyrelsen, finns det risk att personer kopierar ett beteende som snabbt sprider sig vidare.

– Copycat-delen är alltid en risk oavsett vilket fenomen vi pratar om, det kan vara vissa händelser eller annat som man vill kopiera. Det är ju så lätt att starta sådant här, säger han till TT.

Det går i dag väldigt snabbt att samla folk via sociala medier. Så snabbt att polisen inte hänger med.

– Det är ett dilemma för oss. Det finns ingen möjlighet att få ut folk i tid. Vi har ju en grundbemanning och har oerhört svårt att mönstra fler direkt, säger Per Engström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER