Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avdelning på ungdomshem stängs efter larm om våld

SiS ser allvarligt på de händelser som upptäckts på ungdomsboendet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Efter kritik från Ivo stängs nu en avdelning på ett SiS ungdomshem i Göteborgsområdet. Ungdomar på hemmet vittnar om dåligt bemötande och om kränkande tillmälen från personal. Det har även rapporterats om oförsvarligt våld.

– Vi agerar omedelbart enligt IVO:s beslut, säger Malin Östling, verksamhetsdirektör för SiS ungdomsvård söder.

Avdelningen, som är en låsbar akut- och utredningsavdelning, kommer nu att få stänga efter beslut av IVO, som upptäckt brister vid tillsyns- och inspektionsbesök.

I intervjuer med IVO har ungdomar berättat om ett dåligt bemötande och oförsvarligt våld ska ha förekommit på avdelningen, något som Statens Institutionsstyrelse, SiS ser väldigt allvarligt på.

– Som placerad hos SiS ska man känna sig trygg. Man ska bemötas på ett respektfullt sätt, säger Malin Östling på SiS i ett pressmeddelande. 

Missförhållanden på avdelningen

Tidigare har ledningen även fått in uppgifter om missförhållanden på avdelningen, vilket har lett till en anmälan enligt Lex Sarah. Ytterligare en händelse på avdelningen har även polisanmälts.

SiS personal har rätt att agera fysiskt vid bråk eller slagsmål mellan ungdomar, men enligt IVO har detta använts vid tillfällen då det inte har behövts.

– Det är vanligt att ungdomar på våra låsta ungdomshem är utagerande men de flesta situationer kan hanteras utan våld. Det handlar om att vara professionell och uthållig, säger Malin Östling i pressmeddelandet.

I dag finns det sju ungdomar på avdelningen, som kommer att flyttas till andra avdelningar eller till andra ungdomshem i samverkan med socialtjänst.