Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Autonom extremvänster bakom attacker mot centern

JÖNKÖPING. Säpos författningsskydd visar stort intresse för autonoma anarkistiska grupper sedan ett halvdussin av centerpartiets lokaler på kort tid vandaliserats.
Centerpartiets lokal i centrala Jönköping utsattes natten till torsdagen för fönsterkrossning. Företrädare för partiet misstänker att attacken utförts i protest mot partiets förslag om särskilda avtal för nyanställda ungdomar. Partisekreterare Jöran Hägglund är upprörd. - Det är helt oacceptabelt. Vi kommer inte att ge vika för den här sortens påtryckningar, säger han till TT. Den senaste tiden har liknande attacker utförts mot centern i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Växjö och Umeå. Även Arbetsförmedlingens lokaler har på olika håll vandaliserats.

Fransk inspiration

På internet och vid demonstrationer har "en fraktion av det Osynliga partiet" tagit på sig handlingarna. Eftersom attackerna riktats mot politiska partier har Säpos intresse väkts. - Namnet dök upp för oss vid årsskiftet. Det är ett slags kampanjnamn. Att namnet är nytt behöver inte innebära att personerna bakom är nya, säger Anders Thornberg, informationsdirektör vid Säkerhetspolisen till TT. Enligt Säpo är kampanjen sprungen ur Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF), och aktivisterna består av 15-25-åringar ur extremvänstern.

Samlar information

- Det är troligt att upploppen i Frankrike har inspirerat detta, men det är inte första gången arbetsrättsliga frågor förekommer i de här sammanhangen. Författningsskyddet är väldigt intresserade. Vi samlar all information och samarbetar nära med länspolismyndigheterna, säger Thornberg.