Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Autistisk man ville inte hem – assistenter satte hundkoppel

Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Två personliga assistenter försökte få in en ung autistisk man i sin lägenhet – utan att lyckas.

I stället fäste de ett hundkoppel på honom för att dra in honom.

Händelsen har nu anmälts och en av assistenterna har blivit av med sitt jobb, skriver tidningen på orten.

Den unge mannen har personlig assistans på grund av sin autism, men bor ensam i en lägenhet i Västsverige.

Nu har en händelse som han utsatts för anmälts internt.

Tidningen på orten skriver att han hade suttit i trappuppgången i flera timmar när en av hans assistenter, från kommunen, försökte få in honom i lägenheten.

I byggnaden befann sig även en annan personlig assistent från ett privat bolag, som bestämde sig för att hjälpa till.

Men när inte heller det fungerade hämtade den privata assistenten ett hundkoppel som de fäste på mannens midja.

Samtidigt som assistenterna försökte få in mannen i lägenheten kämpade mannen emot och skrek. Det var inte förrän en annan av kommunens personliga assistenter kom som de slutade, skriver tidningen.

Blev av med sitt jobb

När utredningen som nu pågår är genomförd kommer kommunen fatta beslut om händelsen ska skickas vidare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Det här är ju inget arbetssätt eller bemötande som vi ska använda. Det finns oftast flera bakomliggande orsaker till varför händelser inträffar, och det är därför det är viktigt att utreda vad som har hänt och varför. Det vi får göra är att förebygga så att det inte händer igen, säger en samordnare på kommunen till tidningen.

Den personliga assistenten som var från kommunen har blivit av med sitt jobb. Även den privata assistentens agerande ska utredas, skriver tidningen.

– Det vi kommer göra är att skicka den här avvikelsen till företaget där den andra personen arbetar, så att chefen där får göra en utredning kring personalens agerande. Den utredningen kommer vi att inhämta, säger samordnaren på kommunen till tidningen..