Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Attentaten sprider skräck

FÖRBANNADE. Goggo Sitaric, 25, Anna Andréasson, 23, och Madeleine Andersson, 19, med hundarna Tima och Rocky Balboa, är alla trötta på hur Falkagård härjas av bränder och våld. "Jag är rädd för att det ska hända min lillebror något", säger Anna Andréasson. Foto: Anders Ylander/Niklas Henrikczon
FALKENBERG. Här i lilla Falkagård har en våg av brandattentat och våldsdåd svept fram i höst.
De boende i Falkenbergsområdet rasar nu mot våldsverkarna.
- Inser de inte att det är deras egna barn och småsyskon som drabbas av det här, säger Anna Andréasson, 23.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT I FALKAGÅRD


Inom loppet av ett dygn utsätts en och samma bil för tre attentat. Den tredje gången totalförstörs bilen. Polisen misstänker att någon typ av organiserad brottslighet kan ha anknytning till dåden. "Det finns personer som anser sig ha gängtillhörighet i bostadsområdet", säger polisens Christer Björk till GT.

De boende i Falkagård
hör skottlossning och en grön bil ses lämna platsen. Samma natt sker ytterligare en skottlossning i Falkenberg, men inget samband går att bekräfta. En man i 25-årsåldern grips i Falkagård misstänkt för misshandel med basebollträ. Den utsatte har förts till sjukhus med okända skador.

En skottlossning sker i bostadsområdet. Efter att en smäll ekar i området börjar en bil brinna. Ytterligare en bil antänds och boende samlas ute på gården i området. Stenkastning bryter ut och ett 15-tal ungdomar vandaliserar bostadshus i området. Polispatruller från två län kallas till platsen och en stor skadegörelse förekommer innan polis får kontroll över situationen.

En anlagd brand
vid fritidsgården Stenfalken förstör ett kontor rubriceras som mordbrand. Både en minibuss och ett soprum drabbas av brandattentat och blir helt utbrända. Någon tänder eld på ett förråd på Solhagens förskola. Förrådet och mycket av förskolans material skadas kraftigt.

Två ungdomar grips
på bar gärning när de kastar sten mot en bil på Ormvråksvägen. Ytterligare två misstänkta gärningsmän flyr från platsen.

Det beskrivs som ett "naturskönt grönområde" på byggbolagens inbjudande reklamskyltar. Berguvsvägen, Ormvråksvägen och Solhagavägen erbjuder vid en första anblick erbjuder en harmonisk miljö. Men de senaste månaderna har oasen förvandlats till en värld av stenkastning, bränder, vandalism och våld. Senast i onsdags eldhärjades Solhagens förskola i en anlagd brand.

Vädjar till vandalerna

Nu har Falkagårdsborna tröttnat och vädjar till dem som ligger bakom att sluta.
- Det går inte att stoppa dem som förstör. De enda som kan stoppa dem är de själva, säger Goggo Sitaric, 25.
Vid en öde återvändsgränd framför demensboendet träffar GT lokala ungdomar som berättar om sin frustration.
- När de går till attack mot barnen i vårt eget område genom att starta bränder på förskolan frågar jag mig hur de tänker, säger Anna Andréasson, 23.
Koncentrationen av problem till ett så litet område väcker frågetecken - även hos myndigheterna.
- Vi får tänka på att det bor färre än tusen människor i Falkagård. Därför är det anmärkningsvärt att det hänt så mycket där den senaste tiden, säger Lars-Ivar Pettersson, närpolischef i Falkenberg.
Till skillnad från oroligheterna i Göteborg där nedskärningar och social misär kritiserats av ansvariga ungdomar, är våldet i Falkagård mer oregelbundet.
- Bränderna slår direkt mot de boendes egna intressen vilket gör att jag misstänker att de ansvariga inte bor i Falkagård, säger Anders Bengtsson, verksamhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen i Falkenberg.

Polisen tror inte det är gäng

Spekulationer flödar nu om att kriminella gäng ligger bakom. En infallsvinkel som polisen vill tona ner.
- Det är svårt att kalla det som sker för gängkriminalitet. Ett tag var det snack om att "La Familia" fanns i Falkagård och sedan pratade folk om "Black Cobras". Men de vi griper i anknytning till bränder och bråk i Falkagård är till största del kända för oss sedan tidigare. Därför kan vi konstatera att de här personerna inte är gängmedlemmar, säger Lars-Ivar Pettersson.
Men ungdomarna som GT träffar i Falkagård misstänker att attackerna maskeras som social frustration.

"Vill leka Rosengård"

- På det sättet slipper de ansvariga att bli bestraffade. "Du får en haschkaka om du går och tänder eld på bilen", är ett sätt att locka in unga grabbar i deras värld. Jag tror inte att de tonåringar som rycks med har några egentliga mål. De tycker det är spännande att "leka Rosengård", säger Madeleine Andersson, 19.
Bara ett par kilometer från den sommaroas vid Skrea strand som västsvenskarna vanligtvis besöker lever nu människor i skräck. Madeleine och hennes kompisar har slutat parkera sina bilar i Falkagård - av rädsla för attentat.
- Det drabbar ju oss och ingen annan, säger hon.
En rädsla som verkar befogad. Vid 03-tiden natten mot lördagen greps en 20-åring och en 16-åring på bar gärning medan de kastade sten mot en bil på Ormvråksvägen.
Falkagård byggdes på 1990-talet och har sedan i september en nyöppnad fritidsgård. Men efter tre attentat på kort tid har Stenfalkens fritidsgård tvingats stänga igen.
- Först hade någon kastat en sten mot en av rutorna. Men eftersom det är laminerade skyddsfönster så gick det inte sönder. Nästa gång var kvällen för de stora stenkastningarna mot polisen. Då lyckades de krossa fönster längs en hel fasad av byggnaden, säger fritidsledaren Martin Eliasson.

Fritidsgården fick stänga

Han står i det förkolnade kontor där ett tredje attentat ägde rum. Någon tände då eld på byggnaden med hjälp av bensin, förstörde kontoret och tvingade fritidsgården att stänga.
- Jag blir väldigt ledsen, men mest synd är det om barnen som kommer hit till fritidsgården, säger Martin Eliasson.
Polisen i Falkenberg har nu fått extra resurser för att nystarta sin ungdomsgrupp, som ska punktmarkera riskgrupper.
- Allt handlar om att kommunicera med de boende och vara synliga i området. Det är ett långsiktigt arbete så det gäller att inte ta bort ungdomsgruppen om sex månader om situationen skulle lugna ner sig. Men det handlar i slutändan om vilka resurser vi får, säger närpolischef Lars-Ivar Pettersson.
En synlighet Falkagårdsborna ännu inte märkt av.
- När det var bråk här för någon månad sedan ringde vi polisen och då tog det 40 minuter innan de kom. Ibland känns det som att polisen inte vågar komma hit, säger Madeleine Andersson.
- Ja, jag är rädd för att det ska hända min lillebror något och så kommer inte polisen i tid, säger Anna Andréasson.

Tänker inte ge upp

Trots bakslaget med brandattacken har fritidsledarna på Stenfalkens fritidsgård inte en tanke på att ge upp. Om ett par veckor har låg- och mellanstadiebarnen höstlov, och då hoppas fritidsgården kunna öppna igen.
- Vi kan inte ge vika och låta dem vinna. Det handlar om att ge de boende i Falkagård nytt hopp, säger Martin Eliasson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!