Attentat mot EU-migranter

Foto: Nora Lorek
Foto: Nora Lorek
Foto: Nora Lorek

En kvinna ska ha blivit huggen i handen med ett macheteliknande föremål vid ett läger för EU-migranter.

En man i 30-årsåldern misstänks sedan satt eld på tre husvagnar och sprungit från platsen.

– Jag har inte hört talas om en värre attack i vår region tidigare, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

Det var strax efter halv fyra på lördagsmorgonen som tre husvagnar sattes i brand vid ett läger för EU-migranter i Göteborg.

En man i 30-årsåldern ska ha med ett macheteliknande föremål upprepade gånger huggit genom tältduken och hällt en vätska på tältet.

– Det handlar om ett läger vid brofästet vid Älvsborgsbron. Det ska bo elva stycken EU-migranter där och en av husvagnarna är helt utbränd, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Grov mordbrand

Mannen ska ha huggit en kvinna med det macheteliknande föremålet. Hon ska ha fått skärskador på händerna – men inte behövt uppsöka sjukhus.

– De som bor där ska ha sett en man springa runt på platsen, som vi då misstänker är gärningsmannen. Han ska ha tänt eld på de här vagnarna och sedan försvunnit från platsen, säger Thomas Fuxborg.

Även en man ska ha fått ett slag i huvudet med en batong eller hammare. Nu ska hammaren och en ryggsäck skickas till NFC (Nationellt forensiskt center) för DNA-analys.

– Han har fått en bula på huvudet, men vet inte vilket föremål han blev slagen med. Vi hoppas att vi kan få en DNA-träff när vi analyserar föremålen.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand och grov misshandel. Under lördagen har man gjort en teknisk undersökning på platsen och hållit förhör.

– Det är ingen som ska ha kommit till skada av branden och vi håller fortsatta förhör med de som bor i lägret. Mannen i 30-årsåldern är fortfarande okänd.

"Har förlorat allt"

Enligt polisen är de elva EU-migranterna illa berörda av nattens händelse. De ska vara chockade över att ha förlorat stora delar av sina tillgångar.

Nattens attack ska ett av det värsta som polisen fått kännedom om i Västra Götaland.

– Jag har inte hört talas om en värre attack i vår region. Det har varit attentat mot flyktinganläggningar i andra delar av Sverige. Vi ser väldigt allvarligt på attacken. Vi är inte klara med alla förhören och det är oklart var EU-migranterna ska ta vägen, säger Thomas Fuxborg.

Räddningstjänsten fick larmet om branden 03.33 men efter att de lämnat platsen fick de sedan snabbt återvända.

– Vi har väktare på plats och de larmade oss vid sjutiden igen då det pyrde och vi fick åka dit igen, säger Hans-Olof Allgulin, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Det är tre husvagnar som är helt utbrända på platsen.