Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attenius kandiderar att ta över S efter Hermansson

Foto: PRESSBILD
Foto: ANDERS YLANDER
Socialdemokraternas distriktsstyrelse krävde den 11 februari Ann-Sofie Hermanssons avgång som gruppledare i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Kommunalrådet Jonas Attenius benämndes tidigt inom S som ”kronprinsen” att efterträda Ann-Sofie Hermansson.

Nu är han först ut med att kandidera till posten som gruppledare för Socialdemokraternas kommunstyrelse i Göteborg.

”Den senaste tiden har varit svår för vårt parti”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse krävde den 11 februari Ann-Sofie Hermanssons avgång som gruppledare i Göteborg. Därefter följde några veckor av en infekterad och öppen strid inom partiet och den 3 mars fattades det formella beslutet att avsätta Hermansson under en extra distriktskongress.

Sedan dess pågår arbetet med att hitta hennes efterträdare.

– Folk har vi i organisationen, men alla måste grunna på vem som passar in i den här rollen, sa Siw Wittgren-Ahl, sammankallande i valkommittén som ansvarar för gruppledarvalet, den 10 mars. 

Nu går Jonas Attenius ut med att han kandiderar till posten som gruppledare för Socialdemokraternas kommunstyrelse i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Ett namn som tidigt nämndes av flera socialdemokrater i Göteborg var oppositionsrådet Jonas Attenius, som innan maktskiftet i staden var kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och vuxenutbildning. 

”Han ses som kronprinsen”, var ett omdöme. Ett epitet som Attenius själv däremot inte identifierar sig med.

– Jag ser inte mig själv som det, konstaterar han han.

”Accepterar nomineringen”

I början av mars sa Jonas Attenius själv till GT att han inte var ”där just nu”. 

– Det är inte mitt fokus. Det kommer att vara en senare fråga. Vi har haft en av de jobbigaste situationerna på många år i vårt partidistrikt. Nu har vi fullt fokus på att läka de sår det har rivit upp, sa han då.

Men nu har kommunalrådet tänkt om. Såhär skriver han på Facebook under torsdagskvällen:

”Under senare tid har många partivänner ställt frågan till mig om jag kan tänka mig att bli nominerad till gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborgs kommunstyrelse. Bara själva frågorna, att ens vara påtänkt, har varit mer än jag någonsin har förväntat mig. Efter betänketid och samtal med mina nära och kära har jag landat i ett beslut. Jag vill med detta inlägg meddela att jag accepterar nomineringar till detta ett av vårt partis finaste förtroendeuppdrag: Gruppledare i kommunstyrelsen.”

Han säger att beslutet att kandidera inte har varit lätt.

– Jag har varit med i tre år och är ganska färsk i politiken trots mina år på nacken. Jag är en vanlig familjepappa med ett ordinärt liv och för mig är det viktigt att vara en närvarande pappa både fysiskt och mentalt, det var egentligen mitt stora dilemma. Men sen tänkte jag att det vore synd och skam om det utifrån vår värdegrund inte skulle gå att kombinera jobbet som gruppledare med att vara en närvarande och jämställd pappa, säger Attenius på fredagen.

Extra kongress i juni

Attenius  skriver också att ”tiden är förbi för slutna rum och starke män” och att han inte vet om han själv är det bästa valet, men att frågan är upp till de socialdemokratiska partimedlemmarna.

”Den senaste tiden har varit svår för vårt parti. Jag vet att jag är enig med många när jag säger att det nu är dags att se framåt”, skriver Attenius vidare.

– Det gäller att ta sikte framåt nu. Vi måste förhålla oss till det som har varit. Jag tror att alla partimedlemmar någonstans känner sorg i hjärtat över den situation som vi hamnade i. Men till syvende och sist så hamnade vi där för att ledarskapsstrukturen som var inte fungerade, säger Attenius.

Han beskriver sin ledarstil som är motsatsen till toppstyrning. Mindre ”sitta på kammaren och fatta beslut” och mer ta vara på medlemmarnas åsikter och kunskaper.

Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman hos Socialdemokraterna i Göteborg, har tidigare berättat för GT att processen med att ta fram en efterträdare till Ann-Sofie Hermansson kommer att pågå under våren. I mitten av juni planeras en extrakongress där en ny gruppledare ska väljas.