Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten i Storgöteborg. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg
Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten i Storgöteborg. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

Attack mot räddningstjänst: "Livsfarliga projektiler"

Publicerad

Brandmän vid räddningstjänsten i Storgöteborg attackerades vid två tillfällen på nyårsaftonen. 

Raketer avfyrades mot insatspersonalen. 

Chefen för räddningstjänsten i Storgöteborg vill se ett förbud mot att allmänheten får skjuta fyrverkerier.

– Det är helt enkelt livsfarliga projektiler som skickas med uppsåt mot min personal. Det är fullständigt oacceptabelt. Jag förstår inte varför det ska vara tillåtet, säger Lars Klevensparr. 

"Förbjud fyrverkerier!" skriver den högste chefen för räddningstjänsten i Storgöteborg på Twitter.

Lars Klevensparr berättar att det på nyår var vid två tillfällen som hans personal attackerats med fyrverkerier. Raketer som sköts på nyår orsakade också bränder, berättar han.

 

LÄS OCKSÅ: Elinas raketilska: Kan leda till döden

– Det är inte första gången, det är ungdomar och vuxna som inte kan hantera det här med fyrverkerier. Det är vartenda nyår. Jag blir besviken och trött, säger han och fortsätter:

– Vi jagas ut på rent okynne och blir upptagna med något som hindrar oss att åka på andra bränder och trafikolyckor. Det kan vara deras mamma eller pappa som vi inte kan rädda livet på. Det är flera dimensioner och jag värnar om mina anställda och om allmänheten.

https://twitter.com/KlevensparrLars/status/948518828761378816

"Skapar osäkerhet" 

Han utvecklar resonemanget kring ett förbud och menar att någon form av utbildning för att skjuta raketer.

– Jag tycker att det är ett ganska rimligt krav och det enda skälet är auktorisation och att man utbildas. Kanske om man firar något speciellt då kan människor som är utbildade som kan hantera det här skjuta dem. Och inte kunna köpa bara för att man är 18 år, säger Klevensparr.  

 

MER: Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Ingen ur personalen på räddningstjänsten kom till fysisk skada i samband med att de attackerats med raketer på nyårsaftonen.

– Men det skapar alltid osäkerhet. Vi tränade inför EU-toppmötet med polis och ambulans och har pratat om så kallat "dödligt våld" det är ju en sak. Men det här är ungdomar eller yngre vuxna personer som på rent djävulskap skickar raketer mot min personal eller mot allmänheten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER