Pappan Markus Lewintus, dottern Manda och mamma Elin Erling. Foto: PRIVAT.Pappan Markus Lewintus, dottern Manda och mamma Elin Erling. Foto: PRIVAT.
Pappan Markus Lewintus, dottern Manda och mamma Elin Erling. Foto: PRIVAT.

Attacken mot Manda, 11: "Förbannade svartskallar"

Publicerad

Mannen skrek "förbannade svartskallar" till Manda, 11, och hennes kompis – och ska också ha rusat mot flickorna.

Han åtalades i tingsrätten men där friades han – trots att han erkänt handlingen – nu går hovrätten på samma linje.

– Det känns bara bedrövligt och som ett stort underkännande av rättssystemet, säger flickans pappa Markus Lewintus.

Mannens utfall mot de två flickorna utspelade sig i Jönköping i september 2014.

Den då nioåriga Manda Lewintus ska ha suttit med en jämnårig kamrat och ritat med vattenlösliga kritor på asfalten.

Rusade mot flickorna

En äldre man ska då blivit irriterad och skrikit rasistiska tillmälen åt flickorna som "förbannade svartskallar" och "jävla pack". Vittnen har även berättat att mannen rusade mot flickorna varpå de fick springa från platsen.

Händelsen polisanmäldes och gick till rättegång men i tingsrätten friades mannen. Han erkände då att han skrikit de rasistiska orden – men nekade till att syftet var att kränka flickorna.

Rätten skrev då att det inte var utrett om flickorna hört förolämpningarna eftersom mannen skrek från ett visst avstånd och att han därför inte kan dömas till ansvar.

Hovrätten väljer nu att gå på tingsrättens linje, vilket SVT Jönköping var först att rapportera om.

"Räckte tydligen inte"

I hovrätten tillkom två vittnen som sett och hört händelsen – men det räckte alltså inte för att mannen skulle fällas för ofredande.

– Vi var ju övertygade om att mannens erkännande och de två vittnena skulle ge fällande dom men det räckte tydligen inte, säger Mandas pappa Markus Lewintus.

Mannen åtalades för ofredande i hovrätten men frias alltså för detta. Göta hovrätt konstaterar visserligen att mannen skrikit de rasistiska orden men att:

"När det gäller denna typ av ofredande är det en förutsättning för ansvar att gärningen inneburit en kännbar fridskränkning, vilket förutsätter att den angripne uppfattat angreppet när det företogs."

Ville inte överklaga

Vidare skriver man:

"Som tingsrätten redovisat har det inte kommit fram annat än att uttalandena gjorts på visst avstånd. Det saknas utredning om vad målsäganden faktiskt uppfattade vid själva händelsen. Det är därmed inte styrkt att målsäganden har utsatts för en sådan kännbar fridskränkning som förutsätts för ansvar."

Man väljer därmed att gå på tingsrättens linje. Efter tingsrättens dom valde åklagaren att inte överklaga. Markus Lewintus och Mandas mamma Elin Erling valde då att vända sig till utvecklingscentrum i Malmö där en överåklagare ansåg att de borde tas upp i hovrätten, vilket blev fallet. 

Markus Lewintus tror att den friande domen kommer försvåra för liknande fall i framtiden.

Tror att det får konsekvenser

– En åklagare arbetar ju åt staten och tar upp fall som de tror sig kunna vinna. Den glidningen vi har sett där mindre brott läggs ner tar nu ny mark och vid liknande fall kan det bli så att man tittar på den här domen och inte väljer att ta upp det.

Markus Lewintus vet inte vad som händer nu men tror att man kan ha nått vägs ände.

– Det är så tråkigt att det blir okej att skrika sånt här. Det är en trist utveckling i ett allt hårdare samhälle.

GT har försökt nå mannen och hans försvarsadvokat för en kommentar. 

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android. 

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER