Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attacken: Josefsson delar SD:s världsbild

Janne Josefsson är ett samhällsproblem som splittrar Sverige inför valet och delar sina värderingar med Sverigedemokraterna. De hårda orden kommer från Fredrik Virtanens krönika efter att han medverkat i SVT-programmet "Valet med Janne & Belinda".
Foto: Lennart Rehnman
Krönikören Fredrik Virtanen.
Foto: Roger Vikström

Efter sin medverkan i SVT:s valprogram går krönikören Fredrik Virtanen till hård attack mot programledaren Janne Josefsson. Virtanen kallar SVT-journalisten för oetisk och menar att han delar Sverigedemokraternas världsbild.

– Han har väldigt ömma tår, svarar Josefsson.

– Ömma tår? Det är en bisarr försvarsmekanism, menar Virtanen.

Janne Josefsson är ett samhällsproblem som splittrar Sverige inför valet och delar sina värderingar med Sverigedemokraterna. Det menar Fredrik Virtanen i en krönika efter sin medverkan i SVT-programmet "Valet med Janne & Belinda".

Bland annat skriver Virtanen att Janne Josefsson är "en liten människa" och inleder sin text genom att konstatera att:

"Janne Josefsson börjar bli ett samhällsproblem. Med en världsbild han delar med Sverige­demokraterna vill han splittra Sverige inför valet. Det är Stockholm mot resten, i hans skruvade skalle."

Virtanen fortsätter sin kritik:

"Josefssons Stockholmshat – här bor två miljoner människor – är inte längre en pikant detalj i hans persona, den har blivit direkt farlig"

I SVT-programmet diskuterades journalistkårens koncentration till Stockholm och Södermalm och hur det påverkar nyhetsbevakningen. Virtanen kände efter programmet att han utsatts för ett bakhåll där han målades upp som en översittare och elitist.

"Sprider fördomar"

– Jag tycker han sprider massa fördomar om Södermalm och Stockholm. Att jag får representera det här blir bisarrt eftersom jag är en stark medelklasskritiker. Jag bor på Södermalm, men jag är ju fan från Motala, säger Virtanen till GT.

Hur kände du när du såg programmet?

– Jag kände att vad fan, han kan inte stå och säga massa saker om mig innan som jag inte får höra. Jag hade ingen aning om att de sa att jag hade en översittarattityd och liknande. Det blir så meningslöst att bekräfta fördomar på det här sättet.

"Borde tåla det"

Janne Josefsson tillbakavisar kritiken och menar att Virtanen blivit införstådd i vad samtalet skulle handla om innan inslaget gick ut genom rutan.

– Det var ett direktsänt program där han fick säga sitt, hur kan han klaga på det? Jag tycker att han har väldigt ömma tår i det här fallet, säger Josefsson som inte har några planer på att skriva ett svar på kritiken.

– Jag är van vid påhopp, men det måste finnas lite mer substans än så här. Att jag är ett samhällsproblem och en liten människa, det får stå för honom, säger Josefsson.

– Jag kan vara kontroversiell, men det här borde han tåla, fortsätter han.

Fredrik Virtanen menar att han inte skrivit krönikan främst för sin egen skull.

– Han gjorde ett uselt jobb och då är det min plikt att skriva från den plattformen jag har om det. Att han kallar det för ömma tår är en bisarr försvarsmekanism, säger Virtanen.

– Krönikan är skriven å allas vägnar som inte har möjlighet att försvara sig mot Uppdrag granskning och liknande program, säger Virtanen.

Nu har programmet också anmälts till Granskningsnämnden för radio och TV. Anmälaren menar att denne "som tittare blivit fullständigt grundlurad" av inslaget. Efter att ha läst på om Virtanen menar anmälaren att krönikören snarare står för motsatsen av det han anklagades för. Alltså bland annat för att "titta ner på folk" och att han har "en förkastlig människosyn". Anklagelser från en annan gäst i programmet och som Virtanen säger att han inte fått chansen att bemöta.