Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Attacken i Trollhättan: Anton Lundin Petterssons rasistiska värld

Anton Lundin Pettersson beväpnad med svärd i skolan i Trollhättan den 22 oktober förra året.
Foto: Rex/Shutterstock
Den rasistiske nätideologen Marcus Follin går under pseudonymen The Golden One. Hans material publiceras på högerextrema sajten Motpol.
Skolmördaren tittade även på en video med Hitler innan skoldådet.
Efter morden hylladens mördaren som "Trollhättans skyddshelgon" på organisationens Refugees not welcomes Facebooksida.

Nazism, rasteorier och ultramaskulinitet.

Här är skolmördaren Anton Lundin Petterssons rasistiska värld på nätet.

Expressen har ett år efter morden granskat ideologin som mördaren sympatiserade med.

– Jag är så klart vänligt inställd till Nordiska motståndsrörelsen, säger den högerextrema Youtubeprofilen Marcus Follin, som Lundin Pettersson följde på nätet, i nazigrupperingens podcast.

På lördag är det ett år sedan Anton Lundin Pettersson gick in på skolan Kronan i Trollhättan. Iklädd en svart rock, en tysk militärhjälm, ansiktsmask och kängor poserade han på bild med två elever innan han började svinga sitt svärd.

I attacken dog fyra personer: En elev, en elevassistent, en lärare - och mördaren själv som sköts av polisen.

Kort tid efter dådet kunde polisen berätta att Anton Lundin Pettersson hade hatbrottsmotiv i valet av offer - vilket framgick av ett avskedsbrev. I de delar av utredningen som blivit offentlig berättar vänner till gärningsmannen att han stundtals uttryckte sig rasistiskt, bland annat ska han ha kallat chokladbollar för "Gambiaskalle med mjäll" och slöjbeklädda kvinnor för "påskkärringar".

Sökt på "Waffen SS"

Anton Lundin Pettersson
Foto: Facebook

Gärningsmannaprofilgruppen på polisens nationella operativa enhet har också tittat på gärningsmannens sista tid före dådet och i deras kartläggning ingår också Anton Lundin Petterssons näthistorik. Där framgår att han dagarna före morden sökt på "Waffen SS" och Hitlertal, vilket Aftonbladet berättade om i våras.

Men en granskning av gärningsmannens nätaktiviteter visar att han konsumerade mer ideologiskt material. Han har bland annat ställt sig bakom Sverigedemokraternas upprop för en folkomröstning om invandringen och gillat videoklipp där SD-ledaren Jimmie Åkesson sägs "läxa upp" statsminister Stefan Löfven.

På Youtube har han också gillat flera nazistiska videoklipp med marscherande nazityska soldater och bilder på Adolf Hitler från Führerns högkvarter Berghof i Bayern.

Det beror på vår massiva invandring

Bland det ideologiska materialet som Anton Lundin Pettersson uppskattat finns också den invandringsfientlige bloggaren och Youtube-profilen Angry Foreigner, eller En Arg Blatte Talar som han också kallar sig. Lundin Pettersson gillade ett elva minuter långt inslag där Angry Foreigner bland annat undrar varför Sverige är "våldtäktshuvudstaden nummer ett i Europa":

Skolmördaren gillade nätaktivisten Angry Foreigners film "Welcome to Sweden"

– Att det beror på vår massiva invandring. Vi importerar tusentals personer från länder som Mellanöstern och Afrika - ställen som inte har de bästa åsikterna om kvinnors rättigheter, säger han i inslaget.

Fyra dagar efter dådet på skolan Kronan lade Angry Foreigner ut en video på Youtube där han tog upp skolmorden:

– Så mördaren gillade en av mina videor på Youtube. Han hade också bra musiksmak och videospelsmak. Vad är poängen? Han kanske var ett fan av mina verk, men jag är inte ett fan av hans, sade han på engelska och tillade att det som hänt var "en fruktansvärd tragedi i ordets alla bemärkelser".

Händelsen användes som ett politiskt slagträ

Mannen bakom Angry Foreigner skriver nu i ett meddelande till Expressen:

"Mitt budskap i grunden är sunt förnuft och kritiskt tänkande, det rimmar inte väl med att skada människor. Om man brukar våld för att framföra en poäng måste man ha en fruktansvärt usel poäng."

Han fortsätter:

"Jag kan tycka det är synd att det inte blev en större samhällsdialog om stigmat kring psykisk ohälsa och den nedmonterade psykvården. Istället användes händelsen som ett politiskt slagträ, vilket bara späder på polariseringen i samhället ännu mer och gör inte mycket för att förhindra framtida tragedier."

En av de högerradikala ideologer som Anton Lundin Pettersson följde var Marcus Follin, eller The Golden One som han kallar sig på nätet. Follin har publicerat sig på en egen blogg och på en egen Youtube-kanal där han har nästan 40 000 prenumeranter. Hans ideologiska texter och videoklipp sprids också på den högerextrema sajten Motpol där han beskrivs som "medarbetare".

Marcus Follin

Motpol kallar sig för tankesmedja och den har de senaste åren vuxit fram som ett slags nav inom den så kallade identitära rörelsen. Runt sajten finns också bokförlaget Arktos, podcastsändningar och seminarier.

Motpol har uppmärksammats av Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson som brännmärkt sajten som "neofascistisk" - men Expressen kunde i våras avslöja att han trots det själv gång på gång tipsat partikamrater om "läsvärda" artiklar från Motpol och också ställt upp på en intervju på sajten, men under antaget namn.

Av största vikt för Moder Sveas fortlevnad

På Motpol har Marcus Follin bland annat argumenterat mot begrepp som "alla människors lika värde" och betonat genetiken i resonemanget om svenskhet. I en text på Motpol skriver han "att vara svensk och europé är genetiskt betingat. Byter man ut genetiken byter man ut allting annat".

En del av Follins inlägg - som inte sällan görs i bar överkropp framför kameran - handlar om maskulinitet och skadan med dagens feminism:

"Det är alltså av största vikt för Moder Sveas fortlevnad som nordisk nation att vi ser till att kommande generation anammar traditionella maskulina ideal. För att administrera en dos mentalt testosteron kan vi slutligen diskutera vägar bort från den degenererade och feminiserade slutprodukten av kulturmarxistisk indoktrinering."

Dagarna före morden tittade Lundin Pettersson på bilder på skolelever och på norske massmördaren och terroristen Breivik.
Foto: Frank Augstein / AP

För några veckor sedan deltog Follin också i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens podcast Radio Nordfront, där han pratade om "rasrealism" och "judeproblematiken". Till nazisterna i podcasten sade han också:

– Jag är så klart vänligt inställd till Nordiska motståndsrörelsen annars hade jag inte varit med här liksom.

– En sak jag vill trycka på, det är att det inte längre är läge att ha den här beröringsskräcken till höger och vänster. Vi måste samarbeta nu. För det vänstern vill, det fienden vill, är att vi ska bråka inbördes.

Den rasbiologiska miljöns personlige tränare

Jonathan Leman är researcher på den antirasistiska stiftelsen Expo. Han säger om Marcus Follin:

– Jag skulle beskriva honom som den rasbiologiska miljöns PT, personlige tränare, säger han och fortsätter:

– Han sprider rasidéer, han sprider antisemitism. Han stod närmare Nordisk ungdom till en början och tycks i dag stå närmare Nordiska motståndsrörelsen med tanke på hans medverkan där. Han har också medverkat i den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Dukes poddradio.

I Marcus Follins ideologi är också manligheten central:

– Han är som en sorts livsstilsbloggare för högerextremister. Du ska både anamma de här idéerna, lära dig om det rasideologiska och den antisemitiska konspirationstron – men du ska också träna och göra det på rätt sätt. Han talar väldigt mycket om vad han menar är en sund manlighet och att man ska göra allt ärofyllt, säger Jonathan Leman på Expo.

Sten-Rune Timmersjö är chef för grova brottsenheten på polisen i Trollhättan. Utifrån Anton Lundin Petterssons nätaktiviteter så beskriver Timmersjö gärningsmannen som "högerextrem", men han tillägger att han sett värre saker hos andra högerextremister.

Han är ju en jättegåta

När polisen utredde Lundin Pettersson kunde de inte se att mördaren själv hade varit aktiv med att producera ideologiska texter eller skriva nätkommentarer.

– Han är ju en jättegåta på så sätt att han tittade på saker, han spelade sina spel men han var inte så där jätteaktiv på internet förutom spelen, säger Sten-Rune Timmersjö.

Högerextrema Koling.nu lade upp en bild med anspelning på dådet fyra dagar efter morden

Den ideologiska betydelsen av dåden på skolan Kronan dog inte med Anton Lundin Pettersson. Hans mördande har använts i nätpropagandan av främlingsfientliga grupper.

Den högerextrema sajten Koling.nu har på sin Facebooksida anspelat på mördarens förklädnad med orden: "Välkommen till Trollhättan". På Refugees not welcomes skandinaviska Facebooksida kallas Anton Lundin Pettersson för "Trollhättans skyddshelgon" som "gav sitt liv för att göra världen lite tryggare för oss andra."

Expressen har sökt Marcus Follin och Anton Lundin Petterssons anhöriga.