Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attack, 4, utsedd till årets polishund

Årets polishund 2017 Attack tillsammans med sin förare Tommy Eriksson.Foto: Ewa Ahlin / SKK

Här är årets polishund 2017.

Den tyska schäfern Attack, 4, från Nödinge utanför Göteborg får den prestigefyllda titeln – efter bara ett år i branschen.

– Han är väldigt livlig och tycker inte om att ligga och lata sig. Lugn och ro är inte riktigt hans grej, säger hans förare Tommy Eriksson, 36.

Ett stort polispådrag sökte efter sexåriga Ellenor som försvunnit i Blacksås naturreservat utanför Hudiksvall i somras.

Föräldrarna hade slagit larm och flickan hade varit försvunnen i drygt 13 timmar när hon till slut hittades välbehållen av en polishund och hundföraren Tommy Eriksson på en klipphylla.

Hunden var Attack, en fyraårig tysk schäfer, uppfödd på Rapports kennel i Nödinge utanför Göteborg.

– Attacks insats känns som ett fint kvitto på det arbete vi lagt ner tillsammans, säger Tommy.

Hjältehunden Attack och hans hundförare efter att de hittat Ellenor, 6.Foto: Polisen Hudiksvall

LÄS MER: Ikoniska bilden på Ellenor

"Medverkat till att rädda liv"

Attack hyllades som en hjälte efter insatsen och nu har han utsetts till årets polishund, skriver Svenska Kennelklubben i ett pressmeddelande. Juryn har bestått av representanter från Svenska Kennelklubben, polisen och polisens Hundförarförbund.

”Under nomineringsperioden 2016/2017 har den unga patrullen på ett mycket aktivt sätt, genom att bistå kolleger och i eget arbete, medverkat till att rädda liv samt gjort ett stort antal ingripanden och åtgärder av stor betydelse som aktivt bidragit i utredningsarbete”, står bland annat att läsa i motiveringen.

Juryn lyfter även fram patrullens envishet och idoghet – och Tommy stora förmåga att läsa och nyttja Attacks specifika egenskaper.

– Det var inte alls väntat även om jag visste att vi var nominerade, säger Tommy Eriksson, som själv bara varit hundförare sedan 2015, om utmärkelsen.

 

LÄS MER: "Ellenor sänder ett extra tack till den snälla hunden"

"Fick en klapp och en ostkant"

Tommy och Attack tjänstgör i lokalpolisområdet Uppsala

Attack var för ett år sedan en familjehund, men såldes till polisen och togs över av Tommy som dittills hade haft otur med sina två hundar. Tommy framhåller Attack för hans arbetsmoral och samarbetsförmåga.

– Lugn och ro är inte riktigt hans grej.

I priset som årets polishund ingår bland annat ett resestipendium till Tommy och ett smaskigt ben och en skön säng till Attack. Priset kommer att delas ut på Stockholms hundmässa i Älvsjö den 16 december.

Men Attack har redan fått fira lite.

– Han fick en klapp och en ostkant, så var han jättenöjd, säger Tommy Eriksson.

 

LÄS MER: Polishunden Attack i ny hjälteinsats