Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åttaåriga Maja är en av Sveriges yngsta jägare

På måndagen tog Maja sin jägarexamen.
Foto: Privat
Maja från Jönköping är en av Sveriges yngsta jägare.
Foto: Privat

Maja från Jönköping är en av Sveriges yngsta jägare – hon är nyss fyllda åtta år. 

Hon har pluggat inför teoriprovet sedan i somras.

På måndagen tog hon sin jägarexamen. 

– Hon är otroligt glad över att ha klarat provet och fått ett jägarbevis. I går ville hon fira det med att äta en tårta, säger mamma Martina. 

Maja Dahl, 8, från Jönköping är Sveriges yngsta tjej som är jägare. Sent i går kväll tog hon sin jägarexamen och hela familjen är stolta över henne.

– Det finns inte ens ord för att beskriva stoltheten, hon är helt otrolig. Det är svårt att smälta det, vi vet ju hur mycket hon har slitit för det, säger mamma Martina Axelsson. 

Friluftsliv och jakt har alltid varit viktigt för familjen. Mamma Martina och pappa Axel är båda två examinerade jägare. 

– Min man har varit jägare sedan tonåren och för två år sedan tog jag min jägarexamen, säger Martina. 

Familjen har också två jakthundar och i somras tog de sin allra första kull med valpar. Det var då Maja bestämde sig för att bli jägare. 

– Maja ville gärna behålla en av valparna. Men då sa vi att valparna bara kommer att säljas vidare till jägare och då svarade hon ”då ska jag bli jägare så att jag får behålla en valp”, säger Martina och skrattar.

Pluggat sedan i somras 

Maja var bestämd med att ta en jägarexamen och har pluggat inför teoriprovet sedan i somras.

– Hon tog mina böcker och läste igenom hela boken ”Jägarskolan” från pärm till pärm. Sedan gick vi igenom allt tillsammans och jag förhörde henne, säger Martina.

På måndagen fick Maja resultatet på teoriprovet. Totalt var det 70 olika frågor om allt inom jakt, vapen, skytte, djur och natur. 

För att få godkänt krävs det minst 60 poäng och Maja fick hela 64 poäng på första försöket. 

– Hon är otroligt glad över att ha klarat provet och fått ett jägarbevis. I går ville hon fira det med att äta en tårta, så det gjorde vi, säger Martina.

Det kommer dock att dröja innan Maja själv får skjuta och ta en riktig vapenlicens. I Sverige måste man vara myndig för att få lov att jaga självständigt. 

Men det är möjligt att få en dispens hos polisen för att få jaga tillsammans med en erfaren jägare redan som 15-åring. 

– Det får komma sen när hon har tillräckligt långa armar och orkar hålla i ett vapen, säger Martina och skrattar.Se också:

Jennie Olsson, 33, i Munkedal fick ett oväntat besök vid hemmet för ett par månader sedan.