Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtta sommarklassiker du inte får missa i Göteborg

Lisebergskaninen, en av Göteborgs största profiler. Foto: ANDERS YLANDER
Berg- och dalbanan Balder i Nordens största nöjespark.Foto: Liseberg/Göteborg & Co

Liseberg, Feskekörka och Trädgårdsföreningen är bara några av sommarklassikerna i Göteborg.

Här är åtta måsten för dig som vill maxa din upplevelse av västkustmetropolen.

LÄS MER: Semestra i skärgården – allt du behöver veta

Liseberg:

Nordens största nöjespark är en totalupplevelse i sig med allt från hisnande, läskiga åkattraktioner och mer barnvänliga karuseller till konserter, prunkande planteringar och restauranger. Sommarens stora nyhet är Loke, en jättegunga som tar åkarna 42 meter upp i luften.

Nya attraktionen Loke slungar åkarna 42 meter upp i luften.Foto: JONAS C ANDERSSON

 

LÄS MER: Stor guide – allt du behöver inför Lisebergsbesöket 

 

Feskekörka:

Här i fiskens eget tempel bedrevs stans fiskauktion runt sekelskiftet. Feskekörka invigdes 1874, men 1910 flyttades auktionen till Fiskhamnen. Sedan dess har det varit en plats där göteborgarna kunnat köpa färsk fisk och skaldjur. Här finns också flera restauranger. Det är en upplevelse att bara gå genom hallen och titta på det stora utbudet i diskarna.

Feskekörka – ett fiskens tempel i Göteborg.Foto: MARIA DAHLIN

 

LÄS MER: Här är sommarens stadsfestivaler i Västsverige 

 

Paddan:

Paddanbåtarnas historia går tillbaka till 1930- och 40-talen och de platta sightseeingbåtarna har blivit en av stans mest klassiska turistattraktioner. De guidade turerna går längs Göteborgs kanaler och på Göta älv, och på vägen passeras flera låga broar. Paddan utgår från Kungsportsplatsen.

Hoppa på Paddan och upplev Göteborg från vattnet.Foto: ALEXANDER CARLSSON

 

LÄS MER: Göteborgs bästa uteserveringar 

 

Haga:

Mysiga Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar. Här finns en rad kaféer och butiker med allt från inredning och leksaker till kläder och antikviteter. Promenera runt i de gamla kvarteren med sina typiska trähus, landshövdingehus, och gå upp på Skansberget till Skansen Kronan. Där har man utsikt över hela Haga och områdena runtomkring. 

Mysiga Haga – fullt av kaféer och små butiker.Foto: ANDERS YLANDER

 

LÄS MER: Här testar GT:s reporter Lisebergs nya vrålåk

 

Trädgårdsföreningen:

En härlig oas mitt i Göteborgs city som är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Slå dig ner med picknickkorgen på någon av de stora gräsmattorna, eller strosa omkring i rosenträdgården där 2 500 rosor blommar varje sommar. I parken finns det ståtliga Palmhuset med exotiska växter och tropisk värme.

I rosariet i Trädgårdsföreningen blommar cirka 2500 rosor.Foto: Hanna Källberg

Botaniska trädgården:

Ett givet mål för både trädgårdsintresserade och de som bara vill njuta några timmar i vacker miljö. Botaniska i Göteborg är en av Europas största botaniska trädgårdar och har cirka 500 000 besökare om året. Här finns bland annat anläggningar som Klippträdgården, Japandalen, Bambulunden och Örtagården. 

Klippträdgården i Botaniska.Foto: GÖTEBORGS BOTANISKA

Kronhusbodarna:

Bakom Gustav Adolfs torg ligger Kronhuset som byggdes på 1600-talet och är en av stans äldsta byggnader. Intill ligger Kronhusbodarna som är från 1700-talet, då de byggdes för bland annat vapensmeder och sadelmakare. I dag kan du promenera över kullerstenarna och besöka en rad konsthantverkare som håller till här. I kvarteret finns också ett kafé. 

Kronhuset – en av Göteborgs äldsta byggnader.Foto: LENNART REHNMAN

 

LÄS MER: Barnens fem sommarfavoriter i Västsverige 

 

Vrångö:

Vad vore Göteborg utan sina öar? Du tar dig lätt ut till öarna i Göteborgs södra skärgård med båtar från Saltholmen. Men precis som förra sommaren går det att åka direkt från Stenpiren till Vrångö. Det är skärgårdsbåten Vestan som trafikerar sträckan fram till den 20 augusti. Resan tar 1,5 timmar enkel väg. Vrångö kallas Göteborgarnas badö och är bilfri. Här finns kafé med matservering och även en fiskaffär.

Soluppgång över Vrångö.Foto: Johannes Berner/Göteborg & Co

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android